Vreme čitanja: oko 1 min.

Održana premijera predstave "Kako sam naučila da vozim" u Hartefakt kući

V. Đ.

Vreme čitanja: oko 1 min.

Održana premijera predstave "Kako sam naučila da vozim" u Hartefakt kući

  • 0
Najavljena premijera filma "Ruski konzul" na FEST-u Foto: Dušan Milenković/ATAImages

Predstava "Kako sam naučila da vozim", nastala po tekstu Pole Vegel u režiji Tare Manić premijerno je izvedena  u Hartefakt kući.

Svetozar Cvetković je oživeo lik Teče, a Marta Bogosavljević bila ubedljiva u ulozi Malecke.

U izvornom tekstu radnja drame smeštena u šezdesete godine prošlog veka u Americi, međutim rediteljka se odlučila da publici donese savremeno čitanje.

Komad Vogelove, kako je Manić objasnila u najavi večerašnje premijere, mnogi nazivaju "Lolitom" napisanom iz ženske perspektive, one odrasle Malecke, koja se priseća svog detinjstva.

"U radu na komadu u kamernom, intimnom prostoru Hartefakt kuće, zajedno s glumicom Martom Bogosavljević i glumcem Svetozarom Cvetkovićem, kao i sa svim saradnicima (dramaturgom Vukom Boškovićem, scenografkinjom i kostimografkinjom Zoranom Petrov i kompozitorom Vladimirom Pejkovićem), trudili smo se da pronađemo nežan scenski jezik za ovaj složen, dubok i delikatan tekst, koji ni ne pokušava da parira stvarnosti, koju svakodnevno živimo" kazala je Manić.

Pola Vogel je za komad "Kako sam naučila da vozim" osvojila Pulicerovu nagradu 1998, iste i ono koje nosi naziv Susan Smith Blackburn, a Obie priznanje za najbolju godinu dana ranije.

Članica je "American Theater Hall of Fame" i proglašena je za jednu od 50 najznačajnijih figura američkog kvir teatra, kao prva javno deklarisana lezbijka koja je dobila Pulicerovu nagradu.

Nakon večerašnje premijere, prve reprize predstave "Kako sam naučila da vozim" zakazane su za 22. i 25. mart.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA