Vreme čitanja: oko 2 min.

Ljubica Vraneš: Volela bih da oživim na sceni princezu Eboli iz opere Don Karlos

V. Đ.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Vraneš je rekla da se nagrada dodeljuje više od 20 godina, kao "lepa inicijativa da se afirmišu pojedinci i preduzeća koji rade na prosperitetu Srbije"

  • 3
Ljubica Vraneš Foto: Tanjug/Jadranka Ilić

Gošća nove epizode video serijala Tanjug Reflektor bila je operska pevačica Ljubica Vraneš koja je govorila o nagradi "Kapetan Miša Anastasijević" koju je dobila za doprinos muzici Srbije.

Vraneš je rekla da se nagrada dodeljuje više od 20 godina, kao "lepa inicijativa da se afirmišu pojedinci i preduzeća koji rade na prosperitetu Srbije".

Prepoznatljiva po brojnim ulogama, među kojima se ističe Karmen u istoimenoj operi, Vraneš je primetila da bi je po prirodi trebale igrati devojka od 16, 17 godina, ali nema operskih pevačica koje su u tom uzrastu sposobne za to.

"Prosto, nije normalno nigde u svetu da takvu devojku igra osoba koja je tih godina. Ja još uvek mogu i likom i glasom da pevam i igram Karmen, kako na sceni Narodnog pozorišta, tako i u regionu, gde se vraćam svake godine u neku od produkcije", navela je operska pevačica.

Napomenuvši da bi tu ulogu trebalo da "peva mecosopran koji ima mladost i lepotu još uvek u svom glasu", Vraneš je primetila da lično još uvek liči i zvuči kao Karmen.

Prema njenim rečima, melodije i skoro sve numere iz opere "Karmen" su prepoznatljive i kod običnog naroda koji ne ide u operu, i muzika Žorža Bizea se "sreće gotovo svuda, kako u filmovima, tako u reklamama i vrlo je prisutna u našim životima".

Kada je išla van Srbije na svoju prvu audiciju, za koju nije pripremila ništa iz "Karmen", profesor, kasnije njen mentor, rekao joj je ipak na kraju: "Ti ćeš biti moja Karmen. Prva produkcija 'Karmen' u mom teatru koja bude ti ćeš sigurno biti Karmen. Ti si prava Karmen, i glasom i izgledom".

Vraneš je napomenula i da joj je Fenena u Verdijevoj operi "Nabuko" donela mnogo uloga koje je kasnije pevala van granica Srbije.

Upitana koju bi opersku ulogu volela da tumači u budućnosti, Vraneš je rekla da bi volela u Srbiji da otpeva sve one likove koje nije imala prilike da igra kod nas, a jeste u teatrima drugih zemalja.

"Pre svega mislim na ulogu princeze Eboli iz Verdijeve opere 'Don Karlos', koju mnogo volim. Pevala sam je u dve produkcije van Srbije i to je jedna od značajnih uloga za jednog mecosoprana", naglasila je Vraneš.

Prema njenim rečima, volela bi i da se u Beogradu ili regionu vrati ulozi Dalile koje takođe voli.

Vraneš je napomenula da ima veoma bogatu koncertnu aktivnost u Srbiji sa ansamblom gudačica, koje sviraju u Beogradskoj filharmoniji, orkestru Narodnog pozorišta u Beogradu, Srpskog narodnog pozorišta i orkestru Vojske Srbije.

"To su najlepše i najbolje gudačice Srbije. Orkestar se zove Najlepša Srbija i u pitanju je serija koncerata 'Putevima srpskih lepota'. Ideja je da prođemo kroz sve gradove Srbije, da svi osete kvalitet i značaj klasične muzike", rekla je Vraneš.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Komsija

    29. mart 2024 | 18:16

    ŽENA,DAMA,VREDNA…A NAJLEPSA BEZ ŠMINKE. SLUŠAM NJENE PROBE IZ STANA.

  • Нерон🎼🎼🎼

    29. mart 2024 | 14:28

    ПОШТОВАНА ЉУБИЦЕ!Ово је јако важно што сте доспели у јавност!Да ПЕВАЉКЕ виде како изгледа једна дама и у правом смислу уметница!Уметничку сцену су заузеле разне жене сумљивог морала које везе немају са певањем којима то није примарно занимање, посао.Дрогом и алкохолом сузбијају трему јер су свесни да не знају да певају.Сигуран сам да никад нису ни чули за ЉУБИЦУ ВРАНЕШ!Желим Ти све најбоље у животу и да се више појављујеш у јавности и ,разгрнеш,овај муљ који већ превише траје!🇷🇸♥️🌹

  • Marko

    29. mart 2024 | 18:52

    Ne znam da li je lepsa ili lepse peva. Evo,pitam se godinama.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA