Vreme čitanja: oko 2 min.

Trupa "Balet Visbaden" gostovala na 21. Beogradskom festivalu igre

V. Đ.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Ansambl ove umetničke grupe ima 28 igrača, a na gostovanju u Srbiji na sceni ih je bilo polovina, odnosno 14 izvođača

  • 0
Pozorište Foto: Pixabay

Trupa "Balet Visbaden" iz Nemačke sa komadima "Midnight Raga" i "O prorocima i lutkama" gostovala je  na Velikoj sceni Narodnog pozorišta kao deo selekcije 21. Beogradskog festivala igre (BFI).

Ansambl ove umetničke grupe ima 28 igrača, a na gostovanju u Srbiji na sceni ih je bilo polovina, odnosno 14 izvođača.

Ove večeri su stigli na BFI sa diptih predstavom "Midnight Raga" u koreografiji Marka Geka i "O prorocima i lutkama", čiju koreografiju, scenu, dizajn zvuka i svetla potpisuje kompletan autor Martin Arijaž.

U pitanju su dve sasvim različite predstave, i prvo delo "Midnight Raga" od svega 12 minuta koreograf Marko Geke je postavio kao igrački duet, sa ogromnim brojem pokreta između dve izvođačice, izuzetno intenzivno i kompleksno.

Autor Geke je karakterističan po svom autorskom radu u kome koristi veliki broj igračkih pokreta, što je istovremeno izazovno i veoma zahtevno za umetnike na sceni.

Koreograf potpisuje i kostime u predstavi, a bio je inspirisan indijskom muzikom prisutnom u projektu (Ravi Šankar) i džez melodijama (Eta Džejms).

Marko Geke ima za sobom više od 60 koreografija na repertoaru najznačajnijih trupa širom sveta, od Štutgart baleta, Holandskog teatra igre, Baleta pariske Opere, Baleta Monte Karla, preko Državnog baleta Berlina, Baleta Ciriha, do Bečkog državnog baleta.

Drugi komad "O prorocima i lutkama" traje znatno duže, 45 minuta, u koreografiji Martina Arijaža, a nastao je 2023. u Visbadenu.

Ovim projektom je ponovo napravljen iskorak na BFI, jer je reč o koreodrami, lutkarskom pozorištu, komadu sa većim brojem monologa i dijaloga, a ne igri ili neverbalnom teatru.

Festival je ove godine tako doveo i cirkuske predstave i žanr pantomime.

Scensko delo ima dve teme - ekologiju i medijsku manipulacije kroz jedan talk show, gde je publika u teatru istovremeno i auditorijum u TV studiju dok se snima uživo emisija.

U mešavini različitih žanrova igre, drame i lutkarstva, francuski koreograf stvara jedan susret dve istinite ličnosti koji se nikada u stvarnosti nije odigrao.

Naslov „O prorocima i lutkama” odnosi se na istoimeni članak u britanskom tabloidu "The Sun", koji je objavljen uoči Samita Ujedinjenih nacija o klimatskim promenama 2019. u Njujorku.

Glumac izvođač - voditelj je na kraju detaljno predstavio sve kolege igrače na sceni.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA