Vreme čitanja: oko 1 min.

Premijera predstave "Kraj sveta u tri čina" sa Mirjanom Karanović 6. aprila u BDP-u

V. Đ.

Vreme čitanja: oko 1 min.

Omnibus predstava "Kraj sveta u tri čina" nastaje po tekstovima: "Pod suknjom", Kristine Kegljen, "Aktivistkinje" Katje Gorečan i "Svet zaslužuje kraj sveta" Tijane Grumić

  • 1

Premijera predstave "Kraj sveta u tri čina", u režiji Selme Spahić najavljena je za 6. april u Beogradskom dramskom pozorištu,a deo autorske i glumačke ekipe razgovarao je danas sa novinarima u BDP-u.

Omnibus predstava "Kraj sveta u tri čina" nastaje po tekstovima: "Pod suknjom", Kristine Kegljen, "Aktivistkinje" Katje Gorečan i "Svet zaslužuje kraj sveta" Tijane Grumić.

Sva tri teksta imaju snažan feministički i autorski pristup zadanoj temi iskustva nasilja nad ženama u pandemiji, stvarajući zajedno uzbudljiv univerzum značenjski bogat ženskim faktima i artefaktima, a aktivan u svom otporu neoliberalnom kapitalizmu i patrijarhatu.

Otpor se ne odnosi samo na svet tekstova već i na njihovu, i našu, poziciju autora, kulturnih radnica, svesnih da zavisimo stalno o nekom (retkom) takmičenju, u ovom slučaju rigidnih odrednica europskog projekta.

Aspekt kulturnih radnica proširen je i dokumentarnim materijalima u dijalogu s tekstom "Aktivistkinje".

U delu predstave naslovljenom "Svet zaslužuje kraj" igraju Mirjana Karanović, Iva Ilinčić, Bojana Stojković, Milica Stefanović.

Beogradsko dramsko pozorište Foto: Telegraf

Mirijana Karanović je kazala da prošla kroz proces pripreme predstave "kao početnik sa svim bolestima, preprekama i problemima koje su i ostale glumice imale.

"Nas četiri smo imale sreću ili nesreću da se ovaj tekst radi poslednji od tri dela ove velike predstave. Videla smo te delove predstave i to je bilo malo zastrašujuće jer smo videle krajnji rezultat. Razmenjivale smo ocene da je to što gledamo savršeno" kazala je Karanović i dodala da se zaljubila u tekst predstave dok ga je čitala.

"Verujem da smo u doba korone otkrivali sve što je sakriveno. Ljudi su počeli da otkrivaju mrakove u sebi, neotkrivene odnose između sebe...Odnose između majke i ćerke" kazala je Karanović.

Katarina Bistrović Darviš i Anđela Ramljak igraju u delu predstave koji je naslovljen "Pod suknjom", dok Petja Golenc Horvat, Nina Kuclar Stiković, Rina Pleteršek, Barbara Polajner, Milena Pučnik, Špela Setničar, Gaja Višnar igraju delu predstave pod naslovom "Aktivistkinje"

Video: Mirjana Karanović o predstavi Kraj sveta u tri čina

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • bravo cure

    6. april 2024 | 08:12

    Katarina i Andjela su nešto najbolje što sam videla ove sezone u pozirištima.A videla sam puno. Srećno večeras, sinoć je bilo odlično.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA