≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Internacionalne baletske zvezde Ana Cigankova i Giorgi Potshišvili gostuju u Narodnom pozorištu u Beogradu

V. Đ.

Vreme čitanja: oko 2 min.

„Žizela” predstavlja istinski biser „belog baleta“, ali i svojevrsni fenomen jer se na scenama širom sveta igra od 1841. godine kada je premijerno izvedena u pariskoj Operi

  • 0
Internacionalne baletske zvezde Ana Cigankova i Giorgi Potshišvili gostuju u Narodnom pozorištu u Beogradu Foto: Nationale Opera &Ballet / Sasha Gouliaev

Internacionalne baletske zvezde, prvaci Nacionalnog baleta iz Amsterdama Ana Cigankova i Giorgi Potshišvili gostovaće 16. i 18. aprila u „Žizeli”, koja će biti izvedena od 19:30 časova na Velikoj sceni Narodnog pozorišta u Beogradu.

U tom romantičnom baletu, na muziku Adolfa Adama, u koreografiji Leonida Lavrovskog (prema Ž. Korali, Ž. Pero, M. Petipa) Cigankova će nastupiti u naslovnoj ulozi, dok će se Potshišvili, koji prvi put boravi u Beogradu, predstaviti kao princ Albert.

Ana Cigankova, koja je dobro poznata beogradskoj publici s obzirom na to da je s velikim uspehom gostovala na našoj sceni nekoliko puta, rođena je u ruskom gradu Novosibirsku gde je završila Baletsku školu. Nakon toga, pozvana je u Boljšoj teatar gde je ubrzo promovisana u solistkinju. Pedagog joj je bila čuvena ruska balerina Raisa Stručkova. Godine 2004. odlazi u Budimpeštu gde postaje primabalerina u

Nacionalnom baletu Mađarske. Tri godine kasnije, 2007, ova višestruko nagrađivana umetnica, postaje primabalerina i Nacionalnog baleta u Amsterdamu (Dutch National Ballet). Često ističe da joj je Holandski nacionalni balet dao slobodu da se dalje razvija; ne samo u okviru kompanije, već i kao gostujući umetnik sa drugim vodećim kompanijama. Kao gošća, nastupala je u Bečkoj državnoj operi, Rimskoj operi, na Festivalu Nurejev sa Državnim baletom Tatarstana...

Giorgi Potshišvili je rođen u Tbilisiju, prestonici Gruzije. Član Nacionalnog baleta u Amsterdamu postao je 2020. godine. Tokom dosadašnje karijere osvojio je nekoliko značajnih nagrada. Krajem prošle godine postao je prvak, a na svečanoj ceremoniji održanoj tim povodom, direktor Kuće Ted Brandsen istakao je da je Giorgi „fenomenalan plesač sa talentom koji se retko viđa“.

„Ima harizmatičnu scensku ličnost sa neverovatnim skokovima, fantastičnom tehnikom i prirodnim osećajem za partnerstvo. Jedinstven umetnik, koji već u tako mladoj dobi može jasno da inspiriše brojnu publiku“, ocenio je direktor Holandskog nacionalnog baleta.

U ovom kultnom klasičnom delu, koje zahteva visok nivo plesnoga umeća, vrhunsku tehniku i sposobnost dramskog oblikovanja likova, uz Cigankovu i Potshišvilija, učestvovaće i kompletan baletski ansambl, kao i Orkestar Narodnog pozorišta pod dirigentskom upravom Ane Zorane Brajović.

Kostime je kreirala Božana Jovanović, a scenografiju Boris Maksimović.

„Žizela” predstavlja istinski biser „belog baleta“, ali i svojevrsni fenomen jer se na scenama širom sveta igra od 1841. godine kada je premijerno izvedena u pariskoj Operi.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA