Vreme čitanja: oko 2 min.

Srpsko narodno pozorište trijumfalno Obeležio Svetski Dan Roma s Operom "Karmen"

V. Đ.

Vreme čitanja: oko 2 min.

U srcu Novog Sada, opera "Karmen" Žorža Bizea, oživela je u svoj svojoj strasti i drami, oduševivši publiku i potvrđujući univerzalnu moć umetnosti da premošćava razlike i slavi kulturu

  • 3
Srpsko narodno pozorište trijumfalno Obeležio Svetski Dan Roma s Operom "Karmen" Foto: SNP/Marija Erdelji

U spektakularnoj atmosferi punoj emocija i umetničke lepote, Srpsko narodno pozorište je u ponedeljak, 8. aprila, dostojanstveno obeležilo Svetski dan Roma. U srcu Novog Sada, opera "Karmen" Žorža Bizea, oživela je u svoj svojoj strasti i drami, oduševivši publiku i potvrđujući univerzalnu moć umetnosti da premošćava razlike i slavi kulturu.

Premijera koja ostavlja bez daha

Scena Jovan Đorđević bila je svedok izvedbe koja je već zapisana u anale SNP-a kao jedna od najemotivnijih i najuspešnijih. Prva novosadska premijera "Karmen" realizovana je 2022. godine pod maestralnom režijom Ozrena Prohića iz Hrvatske, a ovogodišnje izvođenje nadmašilo je sva očekivanja. Pod dirigentskom palicom Ilmara Lapinša, orkestarski ansambl Opere SNP-a vodio je publiku kroz turbulentne emocije i strastvene melodije koje čine srž ove bezvremenske priče.

Zvezde Večeri: Glavni Akteri

Sanja Anastasia, prvakinja Opere Narodnog pozorišta u Beogradu, u ulozi Karmen, bila je personifikacija strasti i nezavisnosti, dok je Aleksandar Saša Petrović, prvak Opere SNP-a, u ulozi Don Hozea, prikazao složenost lika koji se bori između ljubavi i dužnosti. Nataša Tasić Knežević i Željko R. Andrić, u ulogama Mikaele i Eskamilja, dodali su dubinu i boju ovom večitom sukobu ljubavi i sudbine.

Poruka mra i razumevanja

Nataša Tasić Knežević, ne samo da je zablistala na sceni, već je i kao aktivistkinja za prava Roma podsetila na značaj Svetskog dana Roma: "Ovo je dan koji slavi bogatu istoriju, kulturu, i umetničko nasleđe Roma. Zahvaljujući SNP-u, ovaj dan je postao simbol inkluzivnosti i poštovanja, šaljući poruku da je kultura most koji nas sve povezuje."

Jedna Opera, Večni Otpor Prema Nepravdi

"Iako se danas 'Karmen' smatra jednim od dragulja operske umetnosti, njena premijera 1875. godine bila je okružena kontroverzama. Ova opera, s likovima koji izazivaju i provociraju, bila je daleko ispred svog vremena, izazivajući debatu i promišljanje. Takođe, priča o Karmen, ženi koja živi po svojim pravilima, postala je simbol otpora prema društvenim normama i nepravdi," istaknuto je u izveštaju.

Izvedba opere "Karmen" na Svetski dan Roma u SNP-u nije bila samo veče izuzetne umetnosti; bila je to noć koja je proslavila raznolikost, kulturu i zajedništvo. Kroz strastvenu muziku, živopisne likove i snažne emotivne priče, Srpsko narodno pozorište je još jednom dokazalo da je umetnost najjači ambasador mira, tolerancije i međusobnog razumevanja.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Vrsac

    9. april 2024 | 14:01

    Nije svaka Karmen.

  • Ljubitelj

    10. april 2024 | 14:31

    Realno, predstava je bila katastrofalna i ljudi su izlazili iz gledališta u toku predstave. U poslednjih godinu dana se nešto gadno dešava u operi SNP a ovo je, čini mi se, kulminacija. Od gostujućeg dirigenta bez energije do Mikaele- Natase Tasic Knezevic koju je bilo mučno slušati. Hor, orkestar i pojedini solisti su jedina svetla tačka. Znam da mi kao publika ne možemo da utičemo na menadžment ali imajte obzira prema nama.

  • Chiske

    9. april 2024 | 15:21

    Gledao, predstava je bila katastrofalna. Iz mog nekog ugla laika. Uopste mi se nisu svideli pevaci. Bilo par ok ali dozivljaj uzas. Ovaj sto je glavna uloga je presmesan sa 200 kg po sceni. Okrestar i hor tu i tamo. Gledao sam negde je pisalo da traje 2:40 a na kraju je trajala 3 sata i 40 minuta. Nikad vise majke mi. Samo na balet idem od sada.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA