Vreme čitanja: oko 2 min.

Premijera predstave "Paviljoni" Milene Markovič 15. i 16. aprila u Domu omladine Beograda

V. Đ.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Predstava “Paviljoni”, Milene Marković govore o nama, danas i ovde. O životu u jednom “soliteru”

  • 0
Milena Markovic Foto: Antonio Ahel/ATAImages

U velikoj sali Doma omladine Beograda 15. i 16. aprila 2024.  biće odigrana predstava "Paviljoni" Milene Marković.

Program edukativnih pozorišnih predstava za tinejdžere, koji organizuju Dom omladine Beograda i Studio Centar.

Ulaznice su u prodaji putem eFinity mreže i onlajn. Cena ulaznica u slobodnoj prodaji je 800 dinara, dok su za školske i grupne posete obezbeđeni dodatni popusti. Zainteresovani za grupne popuste sve informacije mogu dobiti putem mejla studiocentar@gmail.com.

PAVILJONI

Tekst: Milena Marković

Režija: Nenad Radović, Ana Vučić, Ivana Vuković

Igraju polaznici Studio Centra

Produkcija: Studio Centar 2024.

Preporučeni uzrast: 14+

Predstava “Paviljoni”, Milene Marković govore o nama, danas i ovde. O životu u jednom “soliteru”. O tome koliko je svako nasilje prisutno u našim životima, do te mere, da više ni ne obraćamo pažnju kad neko nekoga povredi ili ubije. O empatiji, koje više nema. Kada smo to postali potpuno ravnodušni na svaku nesreću i svaki zločin?

Radnja komada se odvija u jednom soliteru, u kojem pratimo tri priče iz tri stana: priču Džige, Macana, Male i Ćope u čijem fokusu su teme droge, prostitucije, huliganskog nasilja; druga priča prati život jedne porodice koju čine: otac Knez, njegova žena Lepa i njihova ćerka – Ćera; u trećem stanu žive dve bake – sestre, kojima u nenadanu posetu dolaze dva lopova. Osim što ih povezuje isti soliter, likovi iz sve tri priče se prepliću, a osnovna zajednička tema za sve je nasilje: nasilje – kao model ponašanja, porodično nasilje, fizičko nasilje. U svakoj od tri priče javlja se potpuno odsustvo empatije prema drugoj osobi, pa čak i u trenucima kada se ona bori za život.

“Paviljoni” su slika i prilika našeg društva – danas. Iako napisan pre više od 20 godina, ovaj komad je aktuelniji nego ikad. Gotovo da ne prođe dan, a da u medijima ne čujemo za neku od tragičnih priča, poput ovih iz ovog komada. Likovi su prepoznatljivi, dijalog aktuelan, događaji – gotovo istiniti.

Ovom predstavom želimo da skrenemo pažnju na činjenicu da smo sve ravnodušniji prema tragičnim događajima koji nas svakoga dana sve više i više opkoljavaju i da pokušamo da otkrijemo gde se izgubila ona bliskost i želja da pomognemo drugom, kao i gde je nestao osmeh naših ljudi, po kojem smo nekada bili prepoznatljivi.

Milena Marković, jedna od naših najčitanijih savremenih spisateljica, a za tekst “Paviljoni” dobila je više domaćih i internacionalnih nagrada.

****************************************

Tokom 2024. godine Dom omladine i Studio Centar zajedno će realizovati edukativni pozorišni program namenjen tinejdžerima. Dva puta mesečno publika – mladi, ali i njihovi roditelji, nastavnici i pedagozi, biće u u prilici da vidi predstave koje obrađuju aktuelne teme iz života tinejdžera: narkomanija, vršnjačko nasilje, marginalizovane grupe mladih, problemi odbacivanja, otuđenje, anoreksija… Istovremeno, kroz ovaj ciklus predstava, DOB i Studio Centar kreiraće platformu za razgovor o svemu onome što direktno utiče na život i sazrevanje tinejdžera.

Saradnja Doma omladine Beograda i Studio Centra donosi novi zamah u kulturnom životu Beograda, a predstave koje su rezultat ove sinergije obećavaju nezaboravno iskustvo za tinejdžere i širu publiku!

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA