Vreme čitanja: oko 1 min.

Osmi festival "Pozorišno proleće" u Šapcu: Pet predstava u konkurenciji za nagrade

Vreme čitanja: oko 1 min.

Ovogodišnji festival održava se pod pokroviteljstvom Grada Šapca i Ministarstva kulture

  • 0
Šabačko pozorište Foto: Šabačko pozorište

Osmi festival "Pozorišno proleće" održaće se u Šapcu od 15. do 20. aprila pod motom "Čovekova sudbina – snovi i stvarnost".

Selektor dr Miroslav Radonjić izabrao je pet predstava koje će se takmičiti za festivalske nagrade: za najbolju predstavu, glumca i glumicu i najbolju režiju. O dobitnicima će odlučivati žiri u kojem su rediteljka Mia Knežević, glumac Robert Ristov i reditelj Božidar Đurović, dok će tročlani novinarski žiri (Gordana Manjenčić, Borka Trebješanin Golubović i Vukica Strugar) doneti odluku o dobitniku nagrade "Zalog za budućnost" u konkurenciji mladih umetnika.

Pozorišna publika će na velikoj sceni Šabačkog pozorišta koje nosi ime Ljubiše Jovanovića, od ponedeljka do petka videti predstave: "Ljudi od voska" Narodnog pozorišta iz Sombora, "Očevi i oci" iz produkcije Narodnog pozorišta iz Beograda, "Ljubinko i Desanka", Narodnog pozorišta "Toša Jovanović" iz Zrenjanina, "Naš razred" Narodnog pozorišta iz Beograda i "(Pra)faust" Beogradskog dramskog pozorišta.

U čast nagrađenih poslednje festivalske večeri 20. aprila biće izvedena melodrama "Dečije povrede" u kojoj igraju Sloboda Mićalović i Vuk Kostić.

- Šabačka publika će imati priliku da odgleda zaista odlične predstave, kojih se ne bi stideo nijedan značajan pozorišni festival u regionu. Bez unapred definisane koncepcije, nakon zaključene selekcije, ispostavilo se da je u pet takmičarskih ostvarenja ključna tema sudbina čoveka u suočavanju sa izazovima vremena i prostora unutar kojih živi. Stoga je moto ovogodišnjeg festivala "Čovekova sudbina – snovi i stvarnost" - rekao je selektor Radonjić.

"Pozorišno proleće" je jedan od najmlađih pozorišnih festivala u Srbiji. Publika u Šapcu, u kojem tradicija pozorišnog života datira iz 1840. godine kada je odigrana prva predstava, sa nestrpljenjem dočekuje festival zbog retke privilegije da na sceni u svom gradu vidi najuspešnije predstave nove produkcije institucionalnih pozorišta iz Srbije.

Ovogodišnji festival održava se pod pokroviteljstvom Grada Šapca i Ministarstva kulture.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA