Vreme čitanja: oko 2 min.

“Igorovi dani” od danas u Srpskom narodnom pozorištu u Novom Sadu

I. N.

Vreme čitanja: oko 2 min.

“Igorovi dani” od danas u Srpskom narodnom pozorištu u Novom Sadu

  • 0
NOVI SAD KONCERT OPERA KONCERT ORKESTRA SNP-A,  Srpsko narodno pozorište, Novi Sad, koncert Foto: Tanjug/Jaroslav Pap

Treći “Igorovi dani”, pozorišni festival posvećen rano preminulom reditelju Igoru Vuku Torbici, počinju danas u Srpskom narodnom pozorištu u Novom Sadu i trajaće do ponedeljka, 29. aprila, a prema rečima osnivača festivala, ta manifestacija je najmanje što se može organizovati da se pozorišna scena "bar delimično oduži jednom takvom talentu".

Glumac i osnivač festivala Milovan Filipović podsetio je u izjavi za Tanjug da “Igorovi dani” okupljaju ljude iz regiona.

"Sama manifestacija je vrlo specifična. Mi smo bili svesni da je vrlo teško organizovati nešto što liči na pozorišni festival koji je posvećen stvaralaštvu jednog čoveka koji je suviše kratko boravio među nama. To stvaralaštvo je bilo do te mere značajno da je manifestacija najmanje što možemo da organizujemo kako bismo se jednom takvom talentu bar delimično odužili", kazao je Filipović.

On je dodao i da se nada da će manifestacija živeti.

"Ideja nas koji smo pokrenuli tu inicijativu jeste bila upravo zbog tog malog korpusa predstava da Igorovi dani putuju kroz gradove u kojima je radio. Pozvali smo Igorove saradnike i prijatelje koji su sa njim gradili njegovu umetnost jer su oni glavna adresa da se o tome razgovara", rekao je Filipović.

Publika će ove godine moći da gleda “Carstvo mraka” Narodnog pozorišta iz Beograda, “Bakhe” Narodnog pozorišta iz Bitolja, “Projekcija predstave : Priče iz bečke šume” Gradskog dramskog kazališta Gavella, kao i predstavu “Don Žuan”.

Biće upriličen i razgovor Pozorišne strategije Igora Vuka Torbice koji će okupiti njegove prijatelje, saradnike i poštovaoce njegovog rada.

Jedan od učesnika u razgovoru o stvaralaštvu preminulog reditelja Dušan Vukašinović veruje da su Igorovi dani trag njegovog stvaralaštva i rediteljske poetike.

"Kad su u pitanju Igorove predstave koje igramo redovno na repertoaru, publika je uvek veoma zainteresovana odnosno sala je gotovo bez izuzetka puna. Kad su u pitanju gostovanja, situacija je vrlo slična, a verujem da će i sad doći veliki broj ljubitelja Igorovog rada", kazao je Vukašinović za Tanjug.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA