Vreme čitanja: oko 2 min.

Ivana Milenović Popović o velikom projektu "Trees" učestvuje još sedam teatara iz Evrope

V. Đ.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Prema njenim rečima, "Trees" je proizašao iz projekta Dah teatra "Drveće pleše", nazvanog po istoimenoj predstavi, koja se igra "među drvećem, u parku, na otvorenom"

  • 0
Ivana Milenović Popović Foto: Tanjug/Jadranka Ilić

Gošća nove epizode video serijala Tanjug Reflektor bila je glumica i marketing menadžerka ''Dah teatra'' Ivana Milenović Popović koja je govorila o njihovoj ulozi koordinatora projekta "Trees", kome podršku daje Kreativna Evropa.

Milenović Popović je rekla da u velikom projektu "Trees" učestvuje još sedam teatara iz Evrope, odnosno iz Srbije, Norveške, Holandije, Grčke, Španije, Irske i Nemačke.

Prema njenim rečima, "Trees" je proizašao iz projekta Dah teatra "Drveće pleše", nazvanog po istoimenoj predstavi, koja se igra "među drvećem, u parku, na otvorenom".

"Govori o važnosti očuvanja drveća, koliko je važno za ljudsku vrstu, planetu i živi svet. Bili smo inspirisani prekomernom sečom drveća u Srbiji, ali i globalno"; rekla je Milenović Popović.

Predstavom "Drveće pleše", koja se bavi klimatskim promenama, u ''Dah teatru'' su hteli da inspirišu i osnaže građane da se aktivno uključe u tu tematiku u svom mestu.

Milenović Popović je navela da su na njihov projekat građani pozitivno reagovali, pošto "nakon svake predstave, koja je otvorenog tipa, ne napalaćuje se, prolaznici zastaju i ostaju do kraja".

Prema njenim rečima, ideja je potom proširena na evropski nivo, jer su u ''Dah teatru'' želeli da vide da li je moguće da o tome pričaju sa teatrima sa kojima imaju dugogodišnju saradnju.

"Poenta je da naše kolege i saradnici dođu u Beograd, i bili su. Imali smo petodnevnu radionicu gde smo im prezentovali metodologiju rada", objasnila je Milenović Popović.

Iz ''Dah teatra'' su gostima predstavili kako su došli na ideju, šta su radili, odnosno koju vrstu muzike, pokreta i tekstova su koristili u kreaciji, navela je Milenović Popović.

Prema njenim rečima, gosti su kroz radionicu dobili sve informacije, ne samo umetničke, nego i ekspertske o klimatskim promena, urbanom planiranju i manjku zelene površine u gradovima.

"Njihova uloga sada je da kreiraju svoje predstave od svega što su čuli od nas. Imaju zadatak da urade i svoje istraživanje na lokalu", istakla je Milenović Popović.

U okviru ovog projekta plan je da se nakon izvođenja partnerskih predstava dese tri festivala, koji će okupiti učesnike u Grčkoj, Španiji i Nemačkoj.

"To će biti vrhunac projekta. Biće dokumentarni film kako je projekat nastao, kako se razvijao i šta se tu dešavalo. Nadamo se da će projekat nastaviti da raste dalje", rekla je Milenović Popović.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA