Vreme čitanja: oko 1 min.

Premijera Verdijeve opere "Simon Bokanegra" održana u Narodnom pozorištu u Beogradu

A. G.

Vreme čitanja: oko 1 min.

Na večerašnjem izvođenju naslovnu ulogu pevao je Dragutin Matić, a u podeli su bili i Ivan Tomašev, Sonja Šarić, Dejan Maksimović, Stefan Pavlović, Aleksandar Pantelić, Svetlana Lovčević i Slobodan Živković.

  • 0

Opera italijanskog kompozitora Đuzepa Verdija "Simon Bokanegra", koja ima posebno mesto u njegovom bogatom stvaralačkom opusu, premijerno je izvedena 16. maja na Velikoj sceni Narodnog pozorišta pod dirigentskom upravom Đorđa Pavlovića, u režiji Marija Pavla del Monaka.

"Simon Bokanegra" predstavlja svojevrsnu prekretnicu u Verdijevom stvaralaštvu, donoseći muzičkom ponudom neke novine koje će se kasnije u većoj meri odraziti u delima kao što su "Bal pod maskama", "Moć sudbine" i "Don Karlos"

Na večerašnjem izvođenju naslovnu ulogu pevao je Dragutin Matić, a u podeli su bili i Ivan Tomašev, Sonja Šarić, Dejan Maksimović, Stefan Pavlović, Aleksandar Pantelić, Svetlana Lovčević i Slobodan Živković.

U umetničkom timu bili su i Jasna Saramandić (scenograf), Višnja Žilić (kostimograf) i Volfgang Fon Cubek (dizajner svetla). U predstavi su učestvovali i Orkestar i Hor Opere Narodnog pozorišta u Beogradu.

Opera "Simon Bokanegra" realizovana je u programskoj saradnji sa Slovenskim narodnim gledališčem (SNG) iz Maribora.

Prva verzija opere "Simon Bokanegra", nastala 1857. godine, prošla je skoro nezapaženo na premijeri u Teatru "La Feniče" u Veneciji. U međuvremenu, više od dve decenije kasnije, Verdi je odlučio da uzme u ruke prašnjavu literaturu i preradi je, uz pomoć svog velikog prijatelja i vernog saradnika Ariga Boita. Tom prilikom došlo je i do značajnih izmena - preuređen je redosled svih scena, napisan Prolog i dodata slavna scena "U sali Velikog veća" kojom se završava prvi čin. Ta verzija premijerno je izvedena s velikim uspehom 1881. godine u milanskoj Skali.

Na prvoj reprizi, 19. maja, nastupiće Vuk Zekić, Dragoljub Bajić, Evgenija Jeremić, Stevan Karanac, Milan Obradović, Miloš Gašić, Tatjana Mitić i Marko Kostić.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA