Vreme čitanja: oko 2 min.

Gala koncert posvećen sarsueli, jedinstvenom španskom muzičkom žanru, 29. maja u Narodnom pozorištu u Beogradu

V. Đ.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Nastala u Madridu sredinom 17. veka, sarsuela je jedinstvena muzičko-scenska forma u kojoj su podjednako važni dramska interpretacija, scenska izvedba, kao i drugi oblici umetnosti poput plesa

  • 1
Aleksandra Stamenković Foto: Nebojša Babić

Gala koncert španske muzike sa arijama i duetima iz repertoara čuvene sarsuele, jedinstvenog žanra koji obuhvata ritmove i tradicije različitih kultura Španije, biće održan 29. maja (20:00) na Velikoj sceni Narodnog pozorišta u Beogradu.

Nastala u Madridu sredinom 17. veka, sarsuela je jedinstvena muzičko-scenska forma u kojoj su podjednako važni dramska interpretacija, scenska izvedba, kao i drugi oblici umetnosti poput plesa.

Ona živopisno prikazuje praznična slavlja, običaje, porodični život, ljubav, ratne sukobe, anegdote i književne teme; sve to protkano je kroz prelepe romanse, komične duete, horove i folklorne plesove kao što su jota, paso doble, bolero, fandango ili seguidilas, dočaravajući suštinu života u Španiji tog vremena.

Vremenom, sarsuela se proširila na sve španske govorne oblasti, uživajući veliku popularnost i očaravajući milione gledalaca.

Pod upravom maestra Olivera Dijasa, jednog od najistaknutijih španskih dirigenta i nekadašnjeg direktora Teatro de la Zarzuela u Madridu, nastupiće i svetski poznati tenor, Hose Luis Sola i bariton Anhel Odena. Njima će se na sceni pridružiti solistkinja Opere, sopran Aleksandra Stamenković i Orkestar Narodnog pozorišta u Beogradu, čime će ovaj događaj postati zajednički špansko-srpski omaž sasrsueli, kao i muzičkoj i kulturno-bilateralnoj saradnji.

Ovaj značajni kulturni događaj, koji će obuhvatiti širok izbor izuzetnih odlomaka iz najpoznatijih sarsuela, biće održan zahvaljujući Ambasadi Španije u Srbiji i turističkoj organizaciji Španije Turespaña.

Predstojeći gala koncert predstavlja deo kampanje Ambasade Španije u Srbiji da dve zemlje zbliži kroz kulturu i muzičku razmenu.

Aleksandra Stamenković Foto: Nebojša Babić

Štaviše, najrelevantnija kulturna aktivnost Španije u Srbiji ove godine, pored isticanja svog jedinstvenog i bogatog kulturnog nasleđa biće, upravo, predstavljanje sarsuele srpskoj javnosti i približavanje ovdašnjoj publici tog veoma specifičnog i popularnog žanra, prilično nepoznatog van zemalja španskog govornog područja.

Turespaña je koncert u Narodnom pozorištu podržala u cilju isticanja sarsuele, kao jedne od mnogih atrakcija zahvaljujući kojima je Španija postala jedna od glavnih turističkih destinacija na svetu.

Vlada Španije je 2024. godinu proglasila godinom sarsuele kao reprezentativnog izraza nematerijalnog kulturnog nasleđa sa namerom ne samo da je promoviše, već i da je zaštiti.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA