• 0
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

Morž uginuo zbog ptičjeg gripa: Prvi slučaj smrti na norveškom arktičkom ostrvu

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

Ova bolest ubila je i jednog polarnog medveda na Aljasci

  • 0
ženka morža, Norway Walrus Euthanized Foto: Tanjug/AP

Prvi slučaj smrti morža od posledica ptičjeg gripa detektovan je na jednom od norveških arktičkih ostrva, javili su istraživači. Morž je pronađen tokom prošle godine na ostrvu Hopen, rekao je za AFP Kristijan Lidersen, istraživač Norveškog polarnog instituta.

Testove koje je sprovela nemačka laboratoriji otkrili su prisustvo ptičjeg gripa, ali je uzorak bio mali da se utvrdi da li je reč o soju H5N1 ili H5N8.

- Ovo je prvi put da je ptičji grip detektovan kod morževa – rekao je Lidersen, a prenosi Gardijan.

Šest uginulih morževa pronađeno je prošle godine na ostrvu Svalbard, oko 1.000 kilometara od Severnog pola i na pola puta između te tačke i Norveške. Lidersen kaže da nije nezamislivo da su neki od njih imali ptičji grip.

Frenk Vong, molekularni mikrobiolog pri CSIRO australijskoj laboratoriji za životinjsko zdravlje, rekao je da je prenos ptičjeg gripa na morževe zabrinjavajući za pomorske sisare. Ranije je bilo slučajeva da ptičji grip ubije morske lavove i morske slonove, dodao je.

Ptičji grip najčešće prenose ptice, a transmisija na sisare se uglavnom dešava zbog ishrane zaraženim pticama ili života u kolonijama koje imaju blizak kontakt sa njima.

Ptičji grip je ubio veliki broj životinja na farmama od 2020, veliki broj različitih vrsta na Antarktiku, kao i Arktiku. Na Aljasci je od posledica ove bolesti uginuo i jedan polarni medved.

(Telegraf Nauka / The Guardian)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Nauka Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>