Finansijske nesuglasice koje morate da izgladite pre braka

U pravu je Nebojša Bakočević kada u filmu "Kako je propao rokenrol" svojoj voljenoj Barbari kaže "Nije sve u ljubavi, nešto je i u lovi".

  • 0

Iako ga mnogi parovi shvataju olako, naročito oni koji već neko vreme žive zajedno, brak nije nimalo jednostavan. Štaviše, mnogo je stvari o kojima budući bračni par mora da povede računa i porazgovara pre stajanja na ludi kamen, a naročito onih koje se tiču finansija. Ukoliko to smetnete s uma i zanemarite, nakon sklapanja braka može da dođe do izvesnih problema.

Stoga, razmišljajte o svojoj budućnosti i povedite računa o sledećim novčanim pitanjima.

Hoćete li imati zajedničke račune?

Mnogi parovi udruže svoje račune, štednje i investicije nakon venčanja. Na taj način imaju puno jasniju sliku o svom finansijskom stanju i mogućnostima te probleme i prepreke mogu rešavati kao tim. Za one koji se suočavaju sa problemom prihvatanja novonastale situacija "što je moje to je i tvoje", rešenje može biti otvaranje jednog zajedničkog računa, a ostali računi mogu ostati odvojeni.

Nema pogrešnog ili ispravnog načina, već organizacija finansija zavisi isključivo od para, ali jedan zajednički račun može biti i te kako koristan, čak i ako je samo u službi plaćanja zakupnine ili hipoteke. Deljenje novca pomaže parovima da zajednički ostvare finansijske ciljeve. Takođe takav sistem pomože u izgradnji poverenja u vezi.

Jeste li već na početku u dugovima?

Otkriće da je partner u dugu za koji niste ni znali ekvivalentno je eksploziji nuklearne bombe u braku. Između plaćanja kreditnih kartica, kredita za automobil ili nekih drugih, sasvim je logično da ćete razmotriti svoje finansijsko stanje pre kupovine svog prvog stana.

Ključna je stvar da budete potpuno iskreni jedno prema drugome o tome koliko ste dužni i kakvi su vam uslovi isplate duga. Ali ako vam je partner do sada tajio detalje svog finansijskog stanja, u vezi može doći do pravog raskola i promene smera planiranja budućnosti.


Koji su vam finansijski ciljevi?

Želite li na letovanje svake godine? Kupiti stan u roku od dve godine? Osnovati porodicu u roku od tri godine? To su sjajni finansijski ciljevi, ali njihovo ostvarivanje zahteva finansijsko planiranje. Pokušajte sa savetom Vorena Bafeta: "Nemojte štedeti ono što vam je preostalo nakon trošenja, već trošite ono što je preostalo nakon spremanja na štednju".

Ovo pravilo posebno je prikladno za mladence. Bez obzira na prihode, trebalo bi napraviti detaljan proračun i plan štednje te ga se pridržavati iz meseca u mesec.

Ko će upravljati budžetom?

Ovo može da se čini vrlo jednostavnim, ali može da postane veoma zahtevno pitanje. Upravljanje budžetom timski je rad, ali kako bi se uspostavio, potrebno je određeno vreme.

Ako je jedan od partnera bolje organizovan ili ima više vremena za bavljenje finansijama, neka on bude zadužen za novčano stanje. Dogovorite se da jednom mesečno raspravite o svojim navikama potrošnje, investicijama i važnim nadolazećim troškovima.

Hoćete li potpisati predbračni ugovor?

Predbračni ugovor je jedna od zastrašujućih tema s kojima se brojni parovi suočavaju pre venčanja. Iako se čini odbojnim da uopšte razmišljate o tome, jer to povlači sa sobom verovanje da brak neće potrajati, svaki advokat će vam reći kako je u vašem najboljem interesu da se zaštitite.

Nekoliko valjanih razloga za potpisivanje predbračnog ugovora su na primer ako je jedan od partnera u velikom dugu, ako postoji vlasništvo vezano uz posao ili ako jedan od partnera u brak donosi značajnu količinu bogatstva. Odluka je u krajnjem na samim partnerima, ali činjenica je da potpisivanje predbračnog ugovora ne određuje budućnost ni uspeh braka.

(Telegraf.rs/Tportal)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA