Zašto dobre devojke uvek biraju loše momke?

Mnoge žene se u vezama osećaju nedovoljno maženo i paženo, ali i dalje ostaju pored muškaraca koji ih loše tretiraju. Pitate li se zašto, evo odgovora

  • 8

Koliko znate dobrih, lepih i finih žena koje su u vezi sa muškarcima koji ih ne tretiraju onako kako treba i koji ih ne zaslužuju? Da li ste i vi jedna od njih? Takvih pripadnica nežnijeg pola je mnogo, a odgovor na pitanje zbog čega se tako nešto dešava i opstaje u muško-ženskim krugovima upravo sledi.

U stvari, čitava stvar leži na sledećim činjenicama:

Što se više ulaže, žena postaje sve povezanija

Kada ne dobije ljubav i pažnju koju želi, devojci se čini potpuno prirodnim da drugoj strani pruži još više. Dakle, ona sve više investira u odnos, ali ostaje razočarana i povređena. Njeno ulaganje zapravo je pokušaj da popravi ili stvori veću povezanost sa partnerom, koje zapravo nema. Psiholog dr Džeremi Nikolson to naziva lošim investicijama.

- Kada za drugu osobu činite usluge i lepo se ponašate prema njoj, počinjete zapravo tu osobu više da cenite i volite... Vi tada činite sve što je potrebno i čekate da i druga strana učini nešto lepo za vas. Ali to se ne dešava jer druga strana ne investira i ništa ne daje, već to činite samo vi i to uzaludno - priča profesor Džeremi.

Žena koja toliko investira, treba da stane i zapita se zašto toliko daje. Ako u osnovi odnosa nije obostrana ljubav, poštovanje i obaveza, ulaganje u odnos i prekomerno davanje neće dovesti do toga da vas druga strana više voli. Rezultat će biti vaša veća povezanost, ali i razočaranost koja će vremenom samo rasti.

Prihvatamo ljubav kakvu mislimo da zaslužujemo

Možda ste u detinjstvu imali neprimerenu mušku figuru u životu (najčešće oca) ili vas je prva ljubavna veza jako povredila. Moguće je da birate veze koje ponavljaju nedostupnost, odbijanje i napuštenost. To su verovatno emocije koje ste iskusili u detinjstvu ili u prvim ljubavnim vezama.


 

Na neki način u poznatim scenarijima tražite utehu čak i kad vas takvi odnosi bole. Problem je to što takvi odnosi s vremenom sve više narušavaju samopoštovanje. Šta ste duže u takvoj vezi, teže vam je da izađete iz toksičnog odnosa koji karakterišu užitak i bol.

Potrebno je na vreme prepoznati negativnu dinamiku odnosa i otići iz njega ma koliko vi želeli da ostanete i "popravite" situaciju. Ne zaboravite na svoju vrednost. Čim prihvatite nešto što nije dostojno vas, dobijaćete sve manje. Onog trenutka kada se pokažete tolerantni prema nepoštovanju, postavljate temelje za nezdravu vezu.

I hemija ima snažan uticaj

Neka istraživanja su pokazala da se u organizmu pojačano luče hormoni stresa kada je osoba udaljena od partnera. U takvim okolnostima u osobi se budi nagon da se po svaku cenu približi nekome sa kim želi da bude, jer joj ta bliskost umanjuje anksioznost koju oseća. To je vrlo slično bilo kojoj zavisnosti. Ponovno zbližavanje podstiče lučenje oksitocina koji stvara prijatnost.

Žena, dakle, oseća strašnu napetost kada se partner udalji i samo želi da ta napetost popusti. Dakle, jednako kao i zavisnost od droge. To znači da žena spašava loš odnos, ali ne iz ljubavi i pozitivne motivisanosti, nego zbog bola od odvajanja. Negativna osećanja prisiljavaju je da se vrati partneru, jer joj to donosi olakšanje od njih.

 

Međutim, to nije rešenje i jedino što žena može je da se podseti se hemijskih reakcija koje se događaju u njenu organizmu i da se izdigne iznad toga. Bol je sastavni deo života i katkada je morate proživeti, ali nakon toga stvari postaju mnogo jasnije.

(Telegraf.rs/Tportal)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA