Ovo je infekcija koja nastaje od previše seksa

Verovali ili ne, u medicini postoji dijagnoza koja se u lekarskom žargonu zove “bolest medenog meseca”. Zapravo, u pitanju je cistitis, do kojeg dolazi zbog preterivanja u vođenju ljubavi

  • 7

Ma kako to čudno zvučalo, i previše seksa može da bude opasno po žensko zdravlje! Dugotrajno vođenje ljubavi, kao i nekoliko odnosa na dan mogu prouzrokovati infekciju urinarnog trakta ili takozvani “cistitis medenog meseca”. Iako ima romantično ime, ova bolest zapravo je veoma bolna.

- Mokraćna cev nalazi se tik uz vaginu, što znači da tokom seksa bakterije iz genitalija lako prelaze u uretru. Što je trenje veće to je i veći rizik od infekcije – rekla je ginekolog Meri Džejn Minkin.

SIMPTOMI

Simptomi se najčešće pojave u roku od jednog ili dva dana, a karakteriše ih bol kod mokrenja, učestalo mokrenje, promena boje urina i bolovi u području iznad stidne kosti. Ako se ne leči na vreme može prouzrokovati infekciju bešike i bubrega.

- Infekcija je češća kod žena koje nisu nikad rađale, a neke dame mogu da je zarade nakon svakog seksualnog odnosa. Rizik može da se smanji ako se pre i nakon seksa mokri - napomenula je Beverli Vipi profesor na Univerzitetu u Nju Džerziju.

LEČENJE

Čim primetite prve simptome preporučuje se da potražite pomoć lekara. On će po potrebi prepisati antibiotike koji će izlečiti infekciju.

Takođe, trebalo bi povećati unos vode ili soka od brusnice, što će pospešiti mokrenje, a samim time i čišćenje bakterija iz urinarnog trakta. Sve dok se infekcija ne izleči seks je najbolje izbegavati.


(Telegraf.rs / 24sata)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA