DRŽITE MOBILNI TELEFON U DŽEPU? Nećete imati decu! (FOTO)

Ukoliko želite jednog dana da osnujete porodicu, vreme je da povede računa o svojim spermatozodima. Naučnici su došli do zaključka da nošenje mobilnih telefona u džepu pantalona povećava rizik da postanete neplodni

  • 45

Prema najnovijim istraživanjima, mobilni telefoni mogu imati značajan uticaj na plodnost muškarca. Nažalost, negativan! Oni koji stalno drže telefon u džepu pantalona izloženi su zračenju, što može umnogome smanjiti njihovu šansu da jednog dana postanu očevi.

Naučnici sa Univerziteta Ekseter otkrili su da elekromagnetno zračenje smanjuje kretanje i održivost spermatozoida za osam odsto. Tim na čemu sa doktorkom Fionom Metjuz, sproveo je niz pregleda iz 10 studija, uključujući 1.492 muškarca.

Ona je izjavila da su nalazi pokazali da zračenje mobilnih telefona utiče na plodnost, ali i da je potrebno mnogo više istraživanja kako bi ove tvrdnje mogle da budu neoborive.

- Imajući u vidu odgromnu upotrebu mobilnih telefona širom sveta, potencijalnu ulogu izlaganja ovakvom zračenju trebalo bi još dublje razjasniti. Ova studija jasno pokazuje da pripadnici jačeg polakoji svoje mobilne telefone nose u džepovima imaju problema sa kvalitetom sperme, a ovo se posebno odražava na muškarce koji su već na granici neplodnosti - istakla je doktorka.

Kvalitet sperme može da se proveri na tri različita načina: održivost, odnosno koliko sperme je zdravo, pokretljivost i koncentracija spermatozoida u semenoj tečnosti. Većina muškaraca ima u proseku 50 do 85 odsto spermatozoida u normalnom kretanju. Naučnici su oktrili da je ovaj procenat opao u proseku za 8 odsto od kako je počela velika upotreba mobilnih telefona.

(Telegraf.rs / DailyMail)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA