Zašto dok se ljubimo naginjemo glavu nadesno?

Da li ste ikada razmišljali o tome zašto u većini slučajeva kada se poljubite sa svojim partnerom, glavu iskrenete na desnu stranu? Evo odgovora na to pitanje

  • 5

Većina parova, pri ljubljenju, glavu okreće na desnu stranu. Bez obzira na godine, rasu i zemlju u kojoj žive. Skoro 65 odsto parova složno izbegavaju sudar noseva blagim naginjanjem lica na istu stranu.

Posmatrajući ljubavnike na aerodromima, autobuskim stajalištima, plažama, parkovima i brojnim drugim javnim mestima, biopsiholog Onur Gunturkun je primetio da jedna karakteristika krasi apsolutno sve zaljbljene parove, a to je to da ama vaš svi naginju glavu u desnu stranu prilikom razmene poljubaca.

poljubac

Po njegovom mišljenju, razlog što je to tako jeste to što nam je usađena motorička sklonost kretanja na tu stranu. Većina fetusa od 12. nedelje trudnoće okreće glavu na desnu stranu i više pomera desnu ruku.

Čini se i da emocije utiču na blagu sklonost okretanja na tu stranu. Izrazi lica su intenzivniji s leve strane, što znači da naginjanjem glave udesno više otkrivate svoju emotivnu sklonost.

Džena Pinkot je u svojoj knjizi "Vole li muškarci plavuše", pisala o istraživanju koje su nekoliko godina kasnije irski psiholozi iz Belfasta ponovili. Od 125 parova koji su se ljubili, njih 81 odsto je okrenulo glavu u desnu stranu.

Kako bi otklonili bilo koji "uticaj" navike kod parova, istraživači su od 240 dobrovoljaca zatražili da poljube lice lutke.


Rezultati su opet bili isti. Nezavisno od toga da li su dešnjaci ili levaci, 77,5 odsto od svih ispitanika nagnulo je glavu u desnu stranu.

(Telegraf.rs / tportal)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA