Zavisnost od seksa ne postoji?

Jedan američki lekar smatra da diganoza da je neko “zavistan od seksa” ne samo da nije opravdana, već predstavlja stav jedan krajnje nezrele osobe nesposobne da preuzme odgovornost za svoje postupke

  • 0

Doktor Dejvid Džej Lej napisao je knjigu “Mit o seksualnoj zavisnosti”, u kojoj iznosi stav da bi iz savremenih psihijatrijskih udžbenika trebalo izbaciti dijagnozu “seks adikt”.

Ovaj termin prvi put je skrenuo pažnju javnosti 1998. godine, preljubničkom aferom američkog predsednika Bila Klintona sa Monikom Levinski, a od tada su mnoge javne ličnosti poput Tajgera Vudsa, Čarlija Šina, Rasela Brenda i drugih prevaru svojih partnerki pravdali “navučenošću na seks”. Zato danas širom Sjedinjenih Američkih Država postoji više od 1500 psihoterapeuta specijalizovanih za ovaj poremećaj.

Navodno, seksualna zavisnost nastaje kao posledica veštački usađenih verskih i moralnih principa koji su u neskladu sa prirodom ljudske, a posebno muške seksualnosti. Opravdavajući svoja (ne)dela nalazom stručnjaka, preljubnici bivaju oslobođeni ogovornosti za sopstvene postupke, umesto da se zrelo suoče sa svim posledicama.

Doktor Lej smatra da želja za mnoštvom seksualnih odnosa ne bi trebalo da predstavlja signal za uzbunu, kao što je to slučaj sa neumerenom potrebom za konzumacijom alkohola i droga. Navučenost na drogu je pre svega fizička stvar i narkomani ponekad rizikuju sopstveni život ukoliko ne uzmu preko im potrebnu dozu nelegalne supstance.

Seks je prirodan čin i isto tako je prirodna ljudska potreba da vodi ljubav. Ćovek je biće kojem je urođeno da želi i ima seksualne odnose. Kod droga je neophodno povećavati dozu da bi se osoba osetila dobro, dok sa postizanjem orgazma to naprosto nije slučaj.

- Podržavanjem i opravdavanjem seksualne zavisnosti kao bolesti otvaraju se vrata većem broju preljuba jer ljudi ovu dijagnozu koriste kao izgovor za to što prave pogrešne i nezdrave izbore – poručuje Lej.

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA