ŠTA SU STVARNO SPONZORUŠE? Devojke za keš, silikonke ili neosvojive ribetine? (GIF) (VIDEO)

Znate onu pesmu od grupe Sunshine "Žaklina traži stipendiju"? Šalimo se, naravno, ne znamo ni mi. To ne znači da nema devojaka koje traže stipendiju, to samo znači da su zanimljivije one koje traže sponzora

  • 20

Veoma popularna tema u Srbiji u poslednjih dvadeset godina su sponzoruše. Na temu sponzoruša je napisano pregršt knjiga, definicija i pesama. Mnogi momci devojku koja ih odbije nepošteno nazivaju sponzorušom, zaboravljajući staru šekspirovsku izreku "Don't hate if you can't date".

Svaka pesma koja se napiše o njima automatski postaje hit. Počnimo sa "Žaklina traži sponzora" (inače, Žaklina iz pesme nije fiktivan lik. I dalje je možete videti po restoranima na Topčideru) pa idemo sve do pesme "Kad riba drolja postane". Nije se skoro čula numera "Žaklina traži stipendiju" niti "Kad riba štreber postane".

A šta je stvarno sponzoruša? Definicija ima milion. Devojka koja se oblači na kredit, a skida za keš. Devojka koja izgleda skupo, skupa je, ali ne vredi ništa. Devojka koja se pali na na nešto dugačko petnaest cm, ali od papira (novčanica od 500 evra). Prostitutka s jednom mušterijom. Najveći poznavalac kola, koji nema vozačku. Redovna posetiteljka kafića u ulicama Njegoševoj, Strahinića bana i splavova na rekama.

Ipak, veoma često se dešava da devojku, koja neće da vam bude "riba" samo zato što imate 37 godina i nemate posao, nazivaju sponzorušom. To nije fer! Samo zato što neko ne želi da se zabavlja sa nekim ko u srednjim godinama i dalje parazitira svojim roditeljima ne znači da je sponzoruša.

tumblr_m8pwbsD9LT1rwsrdoo1_500

Svaka žena pored sebe želi sposobnog i vrednog muškarca koji može da se stara o svojim potomcima.

U medijima se sve češće mogu videti članci seksualno isfrustriranih novinara koji bespoštedno nazivaju neke, možda ni krive ni dužne devojke, sponzorušama. I one su nečija deca, ali to nije bitno. Vozi se u kolima od 30 000 evra - sponzoruša. Ima silikone - sponzoruša. Lepa je - sponzoruša. Atraktivno se oblači - sponzoruša. Dotični novinar nema da joj plati koka kolu - sponzoruša.

v487f5


Veoma često, kada govorimo o drugima, otkrivamo mnogo o sebi. Tako je u jednom izgladnjenom narodu čest slučaj da se svako ko ne deli njegove egzistencijalne muke naziva pogrdnim imenima.

Naravno, nije istina da u Beogradu nema sponzoruša. Ima ih, ali to nisu one devojke za koje ste to mislili. Igračica na splavu nije sponzoruša. Čak, ona solidno zarađuje. I ne znači da je prostitutka ako igra oskudno obučena. To su devojke koje mnogo treniraju i zarađuju oko evra 100 za noć. Naravno, mala je šansa da je doktor nauka, ali verovatno niste ni vi.

Sponzoruša nije devojka koja ima silikone u ustima. Veštačka usta su prilično jeftina i više govore o nesigurnosti ili lošem ukusu nego o nečijoj ceni.

tumblr_m084y3qKZw1rom9flo1_500

Sponzoruša može da bude bilo koja devojka i ne mora da izgleda onako kako vi zamišljate. Često su to obrazovane i ambiciozne devojke za koje nikada ne biste pogodili da su prvo gledale u nečiji novčanik.

Mnogi veruju i da su sponzoruše nešto novo. Ustvari, slučaj je potpuno obrnut. Brakovi iz ljubavi su relativno skoro prihvaćeni kao normalna stvar, dok su brakovi iz računa, tj. "dogovoreni brakovi" uvek bili uobičajeni. Stara je poslovica "Kad beda uđe na vrata, ljubav ide kroz prozor".

A gde je granica između odgovorne devojke koja pored sebe hoće stabilnog muškarca i sponzoruše?

Sponzoruši je prioritet vaše novčano stanje, a ne ljubav. Ona nije sigurna u svoje sposobnosti i ne zna da li je u stanju da sama zaradi novac. Možda se pali na moć, možda je tata nije voleo.

Odgovorna devojka je ona koja pored sebe ne želi dečka-debila, koji nije radio jedan dan svog života, a jedini izvora prihoda mu je kladionica.

Opet, prave sponzoruše često ostaju neprovaljene, dok lenji momci iz kladionice svaku devojku čiji dečko ima kola nazivaju sponzorušom. Ovi mizoginisti i šovinisti ostaju nekritikovani od strane društva.

giphy

A šta ćemo sa muškim sponzorušama? Svako malo u novinama izađe neki maneken koji u životu nije uradio ozbiljnu reviju ili kampanju, a zabavlja se sa pevačicama. Njega nijedna devojka koju nije odveo u krevet ne naziva sponzorušom.

Da li je neko sponzoruša najčešće se meri životnim standardom okoline i praznoćom stomaka sagovornika. U Monte Karlu, sponzoruša je Ruskinja čiji dečko ima garažu punu Majbaha i Eston Martina, a ona je iz nekog podnožja planine Ural i ima 24 godine. U našem mentalitetu, sponzoruša ima druga koji ne ume da vozi baš sjajno, ali ima auto od 30 000 evra. Ma, bilo kakav auto!

I kako se onda boriti protiv sponzoruša? Prvo, prestanite da se bavite njima. One su nusprodukt društva u kojem su ONE na naslovnoj strani, a klinac od 16 godina koji je primljen na Harvard nije ni dobio medijski prostor. Pošto je popularnije biti sponzoruša nego matematičar, imamo više sponzoruša nego matematičara. Jednostavno!

Drugo, odgajajte ćerku s puno ljubavi. Ne zovite je "Sine". Ne terajte je da čisti za starijim bratom. Ne uveravajte je da joj je potreban muškarac da bi je nahranio. Recite joj i da je pametna, a ne samo lepa. Kupite joj dečiji auto, a ne barbiku i mini šporet. Naučite je da veruje u sebe.

I najbitnije - živite svoje živote!

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Coa

    12. septembar 2014 | 21:33

    Toga je uvek bilo i bice samo je problem sta takvih devojaka danas ima i previse...Ja sam iz Beograda i dosta izlazim na razna mesta i poznajem dosta devojaka i naravno da nisu sve sponzoruse ali mogu slobodno da kazem da ih ima prilicno i da gledaju iskljucivo materijalnu stranu a i kako nebi kada generacije odrastaju na pink kulturi i idoli su im razne Jece, Seke,Natase..

  • Jovana

    12. septembar 2014 | 23:11

    Bilo je krajnje vreme da neko napiše normalan članak na ovu temu. Muka mi je više od izjednačavanja devojaka koje stoje za šankom čekajući da im neko(bilo ko plati piće) i devojaka koje samo traže normalnog muškarca,a ne parazita koga će one da izdržavaju.

  • mica

    12. septembar 2014 | 21:46

    Znaci bravo za tekst!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA