MACO, KUCO, MICO: Zašto zaljubljeni parovi tepaju

Komunikacija između dvoje zaljubljenih zaista liči na čuvenu pesmu čika Jove Zmaja "Kaži mi kaži". I dok oni smišljaju nova imena "što još ne ču svet", njihovi hormoni pričaju svoju priču i usmeravaju njihovo ponašanje

  • 3

Kad smo zaljubljeni, ništa nas ne čini srećnijim i sigurnijim nego osećaj da je na naše intenzivne i pomalo opsesivne emocije odgovoreno istom merom. Upravo kroz ovakve male znake pažnje obe strane imaju osećaj da je njihova veza posebna, i da su bliži jedno drugom.

Iako se ljudima sa strane može činiti poprilično otrcano i bljutavo, zapravo postoji naučno objašnjenje za tepanje i slično ponašanje, a njegova osnova je, ni manje ni više nego, neurohemijske prirode, i povezuje se s prvim osećanjima zadovoljstva i ispunjenja koje smo imali još u ranom detinjstvu.

Nauka to objašnjava na sledeći način: tepanjem i dečijim govorom se nesvesno vraćamo u djetinjstvo, delimično iz razloga jer je romantična veza biohemijski struktuirana na isti način kao i naši prvi doživljaj ljubavi još u ranom detinjstvu - ljubav koju smo dobijali od naših roditelja.

Hemija u mozgu

Isti neurotransmiteri u mozgu su aktivni u oba scenarija, a za ove emocije su odgovorna tri hormona.

Dopamin je hormon koji u mozgu aktivira centar za nagrađivanje. Iz tog razloga, baš kao što to rade majka i dete, parovi žele da provode što više vremena zajedno. Lučenje dopamina u ovakvim situacijama nam daje pozitivne osećaje zadovoljstva, uzbuđenja, ushićenja, energiju i pojačan fokus i pažnju.

Fenilatilamin je odgovoran za fizičku ljubav među partnerima. U pitanju je "hemikalija ljubavi" koja kod parova indukuje iste one euforične osećaje koje majka i dete imaju jedno prema drugom.


Oksitocin nazivaju i "ljubavnim lepkom", hormonom koji spaja, i čini da se osećamo zaštićeno i sigurno. U toku ranog života, luči se tokom dojenja, i razmene fizičke nežnosti između dece i roditelja, poput ljubljenja i grljenja. U ljubavnim vezama, oksitocin se luči za vreme orgazma. Kad su majka i dete razdvojeni, oboje mogu osetiti snažnu čežnju jedno za drugim, baš kao i partneri u ljubavnim vezama.

U detinjstvu, pojašnjavaju psiholozi, imamo univerzalnu potrebu da budemo bezuslovno prihvaćeni, a upravo su ljubavne veze mesta na kojima tražimo ponovnu potvrdu takvog stanja i identiteta ličnosti koju će neko voleti bezrezervno i prihvatiti je bez ikakve kritike.

U vezi težimo ka tome da se ponovo osećamo voljeno i prihvaćeno kao nikad ranije, odnosno, kao nikad nakon detinjstva. I ovo se, dodaju psiholozi, ne odnosi samo na trenutni osećaj, nego i strah od toga da ćemo biti ostavljeni i napušteni, najveću noćnu moru svakog deteta.

Dakle, tepanje i dječiji govor mogu zvučati spontano, ali na jednom dubljem, podsvesnom nivou, radi se o nesvesnoj strategiji da osobu kojoj tepamo "ubedimo" u iste one emocije koje mi gajimo prema njoj, tražeći potvrdu i odobravanje.

(Telegraf.rs / Klix)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • veronese

    1. oktobar 2014 | 18:44

    I onda kako veza raste,rastu i"zivotinjke"...kravo jedna,biku jedan,majmune,stoko.....

  • JANA

    1. oktobar 2014 | 15:37

    Strane su mi ove reci jer ne oslikavaju pravu emociju a to vec nisu reci koje nikada ne mogu biti izblazirane:DUSO,LJUBAVI,ZIVOTE .SRECO,DRAGI MOJ,.............

  • Vexystar

    4. oktobar 2014 | 11:26

    Xaxxaxax mene muz zove pile ja njega bebo.... Najsmesnije je sto ja kazem Bebo jer si gladan a javljaju se uglas i on i nasa cerka... Xexexe

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA