Četiri piva nedeljno uništavaju spermu!

Možda ste mislili da poneka čašica ne utiče štetno na zdravlje, ali nije baš tako. Samo četiri piva nedeljno već mogu naneti štetu kvalitetu sperme, a šteta se povećava s većom količinom popijenog alkohola

  • 8

Studija koja je sprovedena na zdravim mladićima koji piju tek nešto više od tri piva nedeljno, pokazala je da čak i ta mala količina utiče na kvalitet sperme.

Istraživači su utvrdili da je granica unosa akohola, kada počinje uticaj na kvalitet sperme, 7,5 jedinica alkohola nedeljno, dok jedno pivo od pola litre sadrži 2,3 jedinice, a jača piva i do 2,7 jedinica. To znači da već s tri popijena piva nedeljno možete preći tu granicu.

Naravno, oštećenje sperme se povećava s većom količinom popijenog alkohola, kažu danski istraživači, koji su ovu studiju sproveli na 1.200 vojnika, između 18 i 28 godina.

Oni su u proseku pili oko 16 jedinica nedeljno, što je oko jedno pivo dnevno. Dokazano je da postoji jasna veza između količine unetog alkohola i kvaliteta sperme. Što su više pili, to je njihov organizam proizvodio manje sperme, i spermatozoidi su pokazivali veće abnormalnosti u obliku i veličini.

Trka spermatozoida, sperma

Efekat je prisutan već nakon 7,5 jedinica nedeljno, a postaje značajan kad se pređe granica od 37,5 jedinica u toku jedne nedelje.

Dokazano je da veza postoji, ali može biti i da je u pitanju obrnuta logika, odnosno da su ljudi sa slabijom spermom skloniji alkoholu, kažu naučnici. Oni upozoravaju da alkohol treba piti umereno, i paziti da ne pređe u naviku, jer se ipak može odraziti na vašu sposobnost da začnete potomstvo.


TAMABEPA, Seks, Zavođenje, Šampanjac, Predigra

Još jedna zanimljivost za koju istraživači nemaju nikakvo objašnjenje, jeste da su muškarci koji su pili malo alkohola, ne preko pomenute granice, imali bolji kvalitet sperme od onih momaka koji nisu pili uopšte.

(Telegraf.rs / DailyMail)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA