Ovo su vam sigurni znaci da ste zavisnik od seksa

Seks je prirodna potreba i, u tom smislu, svi smo zavisnici od seksa. Ali postoji određena granica koju neki muškarci pređu, i kada njihova potreba za seksom zaseni sve ostale, takođe prirodne, potrebe

  • 0

Bilo da je reč o političarima, glumcima ili sportistima, u medijima se mnogo govori o muškoj zavisnosti od seksa. Nije reč o preterivanju, zavisnost od seksa postoji, a evo i koji su simptomi.

Iako su stručnjaci, kad je zavisnost od seksa u pitanju, podeljenih mišljenja o tome treba li taj problem klasifikovati kao stvarnu bolest, svakako postoje dokazi da je reč o pravim simptomima i obrascima ponašanja, i to ne samo kod slavnih i poznatih ljudi. Mnogi se sigurno pitaju koje ponašanje i simptomi zapravo otkrivaju da je reč o zavisniku od seksa? 

Intenzivni seksualni impulsi koje ne možete da kontrolišete kad se pojave.

Korišćenje kompulzivnog seksualnog ponašanja za beg od problema kao što su depresije, anksioznost, stres, usamljenost...

Problemi prilikom uspostavljanja ili održavanja bliskih, intimnih odnosa, čak i u braku ili u stalnoj vezi.

- Zavisnost od seksa ne meri se jakim seksualnim nagonom. Neki stručnjaci smatraju da zavisnicima od seksa više zadovoljstva donose psihološki “okidači”, nego sam seks. Sam čin seksa je manje važan od potrage za seksom. Kod zavisnika od seksa često se nakon orgazma javlja osećanje krivice, stida ili ushićenja - tvrdi bračni savetnik i terapeut Pol Hokemajer.


Stručnjaci ističu i da ne mora da znači da ste zavisnik ako posećujete striptiz klubove ili uživate u “prljavim” razgovorima.

Ono oko čega se većina stručnjaka slaže, jeste da kompulsivno seksualno ponašanje može biti izuzetno štetno. Ako osećate i mislite da vaša zaokupljenost seksom uništava vaš život, posao i udaljava vas od partnera ili partnerke i bliskih ljudi, ima pomoći.

Cilj lečenja nije da se insistira na apstinenciji nego da se potisne ono što se smatra nezdravim seksualnim ponašanjem. Stručno savetovanje može biti od velike pomoći. Dok zavisnost od seksa neki klasifikuju kao bolest, a drugi ne, nema sumnje da ta zavisnost svakako postoji.

(Telegraf.rs / HercegovinaInfo)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA