Da li je učenje bolje od seksa?

Iako se studenti verovatno neće složiti s tim, pokazalo se da nam usvajanje novih znanja, a posebno stranih jezika, donosi podjednako zadovoljstvo - odnosno aktivira iste centre u mozgu - kao što nam to čine čokolada, dobitak na kladionici i, verovali ili ne, orgazam

  • 10

Ukoliko niste baš pazili na časovima engleskog, latinskog, francuskog, nemačkog, ruskog ili nekog drugog stranog jezika koji se već učio u vašoj školi, mnogo ste propustili. Ne samo što se tiče obogaćivanja svog znanja i sticanja novih veština, već i zbog toga šta u nama budi samo pamćenje novih reči. A verujte nam, osećaj je fantastičan!

Pokazalo se da učenje novih jezika aktivira iste centre u frontalnom delu mozga, kao kad vodimo ljubav, pojedemo kockicu čokolade, odnosno javlja se sličan osećaj kao kod onih koji se drogiraju ili imaju sreće “na kocki. Ovo su zaključili nemački i španski univerzitetski stručnjaci koji su sproveli zajedničko istraživanje.

Oni su pozvali 36 ispitanika i dali im da rešavaju različite zadatke, neke vezane za učenje reči na nepoznatom jeziku, dok su druge bile mahom kockarcke igre. Pritom su im sve vreme beležili moždane signale.

Ispostavilo se da se svakom novom naučenom rečju aktivirao ovaj centar zadovoljstva, istog intenziteta kao i kod svakog uspeha u igrici na sreću. Takođe, kod kojih su neuronske veze u ovom moždanom centru bile bolje povezane, lakše su pamtili nove reči.

(Telegraf.rs / Daily Mail)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Don

    29. oktobar 2014 | 15:13

    Svi mi koji smo bili studenti iz provincije u iznajmljenim stanovima znamo koliko ucenje i sex idu zajedno. Malo sa kolegenicom spremas ispit, malo se opustas ispod cebeta. Na kraju imas i polozen ispit i polozenu kolegenicu. Svi srecni i zadovoljni.

  • SMB

    29. oktobar 2014 | 16:40

    Hahaha, da jeste, ja bih do sad zavrsio fax :)

  • Kritičar

    29. oktobar 2014 | 10:20

    Naravno da... to nema veze sa životom.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA