Da li je preljuba dobra ili loša? Posle ovog teksta više nećete znati!

Preljuba! Tako slatka i tako gorka s druge strane. Svi je donekle priželjkujemo, a smrtno smo uplašeni da se ne desi baš nama. Postoje brojne studije o preljubama, a rezultati su potpuno iznenađujući

  • 49

Ako saberemo i oduzmemo sve u vezi s preljubama, i dalje ćemo biti u dilemi, ako ne i u "trilemi", a ako mislite da imate jasan stav o ovoj temi, pročitajte tekst i razmislite ponovo.

Nema svako potencijal za preljubnika

Iako možda ne postoji precizna definicija šta nekoga čini preljubnikom, činjenica je da postoje oni serijski, oni koji će u jednoj vezi prevariti - dok u drugoj neće, kao i oni koji nikad nisu nikoga prevarili. Tako se izreka "prilika čini lopova" ne može primeniti na sve ljude. Neka istraživanja o preljubama pokazuju zanimljivosti koje otkrivaju i drugu stranu prevare.

Opasnije je ako žena vara

Iz nekog razloga, vlada mišljenje da muškarci češće varaju nego žene. Činjenica je da osim što oba pola to rade u jednakoj meri, za odnos je pogubnije ako ona vara. Razlog za to je što žene većinom ulaze u preljubu kako bi ispunile emocionalne potrebe, a emocionalna povezanost koja nastaje je najčešće i kraj one koju već ima s partnerom. Isključivo fizička preljuba "seksa radi" ima najmanju opasnost za odnos, jer čak i ako se otkrije preko toga par lakše prelazi.

Preljubnici su obično u srećnoj vezi

Često se misli kako do prevare dolazi zbog problema u vezi, ali istina je da je to najčešće samo opravdanje koje se daje saučesniku u preljubi. Prema jednoj studiji “Univerziteta Rutgers”, 56 odsto muškaraca i 34 odsto žena koji su počinili preljubu bili su zadovoljni u svojoj vezi i nisu hteli da je prekinu, već im je motiv bio uzbuđenje, "pumpanje" ega ili čista sklonost tome.

Preljuba jača želju za seksom i s partnerom

Prema iskustvima prevarenih, upravo su promene u seksualnom životu bile jedan od prvih simptoma zbog kojih su posumnjali da njihov partner nešto muti. Seksualni terapeuti objašnjavaju kako libido raste sa učestalošću seksa, a efekat zabranjenog voća i jačeg samopouzdanja doprinosi tome da se oseća veća privlačnost i želja za seksom. To se odnosi i na želju sa ljubavnikom/com i stalnim partnerom.

Žene će “pokleknuti” za vreme ovulacije

Iako zvuči kao kliše, ženama će prevara biti višestruko primamljivija za vreme plodnih dana, jer im je tada uopšteno libido jače izražen. Takođe, u to vreme se sklonije da izaberu ljubavnike koje doživljavaju muževnijima, makar nemali osobine koje bi po njima dobar partner trebalo da ima. Razlog za to je što se muževnost povezuje s jačim genima na evolucionoj osnovi - kako bi se oni preneli na potencijalne potomke.


Preljubnici žele da budu uhvaćeni

Profesor kliničke psihologije, Skot Halcman, sa “Univerziteta Braun”, većina preljubnika podsvesno žele da budu uhvaćeni.

- Bilo da je reč o tragu ruža na kragni ili SMS porukama u mobilnom, preljubnici iza sebe ostavljaju tragove. Često je to tzv. poziv u pomoć, tj. želja da budu primećeni - tvrdi Halcman.

Ljubitelji rok muzike češće varaju

Jedan od bizarnijih rezultata istraživanja je onaj da se sklonost ka preljubi može povezati s muzičkim ukusom. Tako je među prevarantima oko 41 odsto obožavatelja rokenrola, 16 odsto njih su ljubitelji pop muzike, a navodno su najmanje šanse da preljubnik bude obožavalac repa i hip hopa.

(Telegraf.rs / 24sata.hr)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • M S

    19. novembar 2014 | 19:08

    Kada izgubis partnerovu paznju i bas tad ti iznenadno naleti neko ko ti daje ono sto ti je zafalilo, to ce te obmanuti i jednostavno ces se prepustiti tom drugom,bar na neko vreme..a kroz to vreme ces ili shvatiti koliko volis osobu koju varas(i prestaces) ili ces shvatiti da je tvoja veza promasaj i raskinuces...ali za sve je potrebno vreme..dok ne shvatis sta zelis,pokusavaces da se ne kajes i da ubedis sebe da si to uradio s razlogom..sve,samo da bi sebi psihicki olaksao..zakljucak: Prevara nije uvek losa i najcesce se desava onima koji su ubedjeni da nikada ne bi prevarili partnera!

  • Prevara

    19. novembar 2014 | 15:27

    Prevara je bolest.Ko to uradi jednom uradice opet.Za to nema opravdanja za oba pola....fuj

  • daca×××expres

    20. novembar 2014 | 04:14

    i ja je varam svesno , i prepustam se svakoj drugoj i sledecoj, al mi brak puca to sam isto svestan , svaki muskarac koji pocne da vara zenu u 90posto slucajeva brak puca verujte mi na rec

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA