ŽENE: Zamislite da vam zbog PMS-a šef da 2-3 slobodna dana! I to PLAĆENA!

S obzirom na to da strašno mnogo žena pati od bolnih grčeva jednom mesečno, u svetu je sve više ginekologa koji se zalažu za to da bi ženama tokom "onih dana" trebalo dati plaćeno odsustvo

  • 14

Žene koje pate od menstrualnih bolova i osećaju se ošamućeno tokom tih nekoliko dana u mesecu trebalo bi da dobiju plaćeni dopust od nekoliko dana. Tako barem smatra profesor ginekologije Gedis Grudžinkas, doktor jedne ugledne britanske bolnice.

On veruje da bi se na taj način olakšalo ženama, jer bi im se povećala motivacija za rad i produktivnost na poslu.

- Neke žene osećaju bol, mučninu i grčeve, a odlazak na posao prvih dana menstruacije za mnoge je noćna mora - objašnjava doktor Grudžinkas, prenosi 24sata.

Poput porodiljskog, odsustvo za vreme menstruacije ne bi trebalo da smanji izglede žene za unapređenje ili drugu vrstu napretka u karijeri.

Menstrualno odsustvo već je prepoznato u azijskim zemljama poput Japana i Indonezije, a u Japanu je 1974. godine zakonom regulisan plaćeni dopust ženama koje imaju teške fizičke simptome zbog menstruacije.

 

Tajvanski zakon dopušta ukupno tri dana godišnje plaćenog odsustva zbog ovog stanja, a kao dodatak i 30 dana dopusta koji je 50 odsto finansiran od strane kompanije svim radnicima. Koncept plaćenog odsustva za vreme menstruacije tema je rasprave i u Rusiji i Kanadi. Stručnjaci smatraju da muškarcima koji protestuju zbog takvih ideja treba reći:


- Niste vi ti koji imaju menstruaciju, koji zatrudne, idu na postupke veštačke oplodnje i prolaze porođaj. Samim tim, nije ni potrebno da shvatite kroz šta žene prolazite - kaže Grudžinkas.

Da li ste za to da žene dobiju plaćeno odustvo tokom “onih dana”?

(Telegraf.rs / Daily Mail)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Aaaa

    5. decembar 2014 | 20:29

    Narode, pa kod nas i trudnice moraju da rade da ne bi dobile otkaz,a kamoli kada su nam ONI dani...

  • Bel

    5. decembar 2014 | 15:24

    To bi bilo odlicno!Samo mi zene znamo kako nam je svaki mesec.

  • Lidija

    5. decembar 2014 | 15:23

    Bilo bi super. Muskarci ne znaju koji su bolovi prvih par dana.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA