• 6

Nećete verovati koliko zla vašoj muškosti nanosi pušenje!

Pušenje je veoma loša navika i svi dobro znaju da duvanski dim povećava rizik od brojnih bolesti, a posebno onih malignih. No, sada se pokazalo da pripadnicima jačeg pola cigarete stvarno mogu da naprave pakao od života

  • 6

Činjenice pokazuju da muškarci u daleko većem procentu umiru od raka u odnosu na žene. Ranije se mislilo da je to zbog toga što su dame odgovornije, ranije se jave lekaru, pa imaju i veće šanse za izlečenje, dok se muškarci dugo prave da im nije ništa i odlažu posetu doktoru. Sada se pokazalo da bi glavni krivac mogle da budu cigarete!
Najnovije istraživanje pokazuje da muškarci koji puše imaju mnogo veće šanse da izgube svoj Y hromozom, što se povezuje sa rizikom za mnoštvo vrsta tumora, ali i skraćivanjem životnog veka.


Muškarci su vrsta koja izumire!
Pored toga što je važan za proizvodnju spermatozoida i potenciju, Y hromozom je važan i za muško zdravlje, a kako se pokazalo, u krvnim ćelijama pušača, on se polako gubi.

To dalje dovodi do povećanog rizika od raka, posebno karcinoma pluća, ali i drugih bolesti, kao što su dijabetes i one kardiovaskularne.
- Gubljenje Y hromozoma je mutacija koja se direktno povezuje sa faktorima rizičnim po zdravlje i život. Zato muškarci žive kraće od žena, a posebno pušači. Nadamo se da će ih ovo motivisati da ostave duvan jednom za svagda – rekao je autor istraživanja Jan Dumanski, profesor na Upsala univerzitetu.
(Telegraf.rs / Daily Mail)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Pop

    Mora se od nečega umrijeti

  • liberal

    evo sad od nervoze mora da upalim jednu

  • pero

    Ako su dosad svi normalni ljudi živjeli kraće od svojih žena zašto baš ja da prekidam tu tradiciju.Neću prestati pušiti pa makar danas ostao bez tih y hromozoma.

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima