Nećete verovati koliko zla vašoj muškosti nanosi pušenje!

Pušenje je veoma loša navika i svi dobro znaju da duvanski dim povećava rizik od brojnih bolesti, a posebno onih malignih. No, sada se pokazalo da pripadnicima jačeg pola cigarete stvarno mogu da naprave pakao od života

  • 6

Činjenice pokazuju da muškarci u daleko većem procentu umiru od raka u odnosu na žene. Ranije se mislilo da je to zbog toga što su dame odgovornije, ranije se jave lekaru, pa imaju i veće šanse za izlečenje, dok se muškarci dugo prave da im nije ništa i odlažu posetu doktoru. Sada se pokazalo da bi glavni krivac mogle da budu cigarete!

Najnovije istraživanje pokazuje da muškarci koji puše imaju mnogo veće šanse da izgube svoj Y hromozom, što se povezuje sa rizikom za mnoštvo vrsta tumora, ali i skraćivanjem životnog veka.

Muškarci su vrsta koja izumire!

Pored toga što je važan za proizvodnju spermatozoida i potenciju, Y hromozom je važan i za muško zdravlje, a kako se pokazalo, u krvnim ćelijama pušača, on se polako gubi.

To dalje dovodi do povećanog rizika od raka, posebno karcinoma pluća, ali i drugih bolesti, kao što su dijabetes i one kardiovaskularne.

- Gubljenje Y hromozoma je mutacija koja se direktno povezuje sa faktorima rizičnim po zdravlje i život. Zato muškarci žive kraće od žena, a posebno pušači. Nadamo se da će ih ovo motivisati da ostave duvan jednom za svagda – rekao je autor istraživanja Jan Dumanski, profesor na Upsala univerzitetu.


(Telegraf.rs / Daily Mail)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Slikar

    6. decembar 2014 | 22:38

    Ovaj antiduvanski lobi me toliko smara da cu poceti da pusim.

  • liberal

    8. decembar 2014 | 23:05

    evo sad od nervoze mora da upalim jednu

  • Ivan Veljković

    6. decembar 2014 | 23:31

    Pušenje jeste loša navika, jeste štetno, ali ovoliko dizanje galame i to u trenucima kada duvanske industrije prave rekordne zarade širom sveta, pomalo smeta! Smeta ne zato što ja "branim" pušenje, već što se trubi u prazno, stalno se piše "pušenje ovo, pušenje ono, pušenje ubija" itd, itd, i sve to stoji, al se konkretno ama baš ništa ne preduzima da se broj pušača (naročito maloletnih) smanji! Naprotiv, duvanske industrije nikad jače! Inače, neki od ljudi iz ranijih generacija su "pušili ko Turci" kako bi rekli naši ljudi, i živeli pritom po 80, 90 pa i 100 godina, a pušili celi život i imali petoro-šestoro dece!! Dakle, šta to govori?? Govori da duvan jeste štetan ali ne i odlučujući faktor u vezi svega toga navedenog, a ako se od današnjih cigareta više strada nego ranije od najobičnijeg duvana za motanje, to onda govori koliko su duvanske industrije, sve moćnije, ali sve lošiji kvalitet cigareta prave!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA