Evo zašto je dobro što nikad niste naučili da kuvate!

Imamo dobre vesti za žene koje nikad nisu ovladale umećem u kuhinji. Međutim, za vrhunske domaćice, prognoze su vrlo loše

  • 6

Verovali ili ne, redovno pripremanje ukusnih obroka u sopstvenom domu je veština koja može da vas ubije, a posebno ako ste žena. Što više vremena provodite u kuhinji, to je veća šansa da vas strefi infarkt ili šlog.

Naučnici s Raš univerziteta u Čikagu ovako negativne prognoze objašnjavaju time što žene koje redovno kuvaju ne samo što mnogo vremena provedu u ovoj aktivnosti, već i za pripremu obroka neretko koriste ne baš zdrave namirnice kao što su masnoće, so ili šećer u obilnoj meri.

Ispostavilo se da vredne domaćice koje su prevalile četrdesetu imaju mnogo više zdravstvenih problema, odnosno rastu šanse da obole od metaboličkog sindroma, kombinacije kardiovaskularnih problema, povišenog krvnog pritiska, povišenih masnoća i holesterola u krvi i dijabetesa.

- Nema lekara koji vam neće savetovati dobru staru domaću kuhinju, kao najbolji način prevencije gojaznosti, dijabetesa i problema sa srcem. Međutim, naši rezultati na 2700 ispitanica pokazuju da, što više žena vremena provodi u kuhinji, rastu šanse da se razboli – rekao je glavni autor istraživanja, doktor Greg Apelhans i dodao:

- Nismo sigurno kako je to moguće, ali vrlo verovatno je u pitanju to što one spremaju ogromne obroke s dosta nezdravih sastojaka. Zato, treba posavetovati domaćice o tome kako se sprema zdrava hrana.

Ipak, ranija istraživanja su pokazala da su ove dame daleko manje ugrožene od onih koje “kuvaju” polugotova ili gotova jela. Tako da, nemojte da koristite ove rezultate kao izgovor da prestanete da kuvate, već samo obratite pažnju na ono što spremate!


(Telegraf.rs / DailyMail)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA