NAUČNO DOKAZANO: Od piva se postaje lepši i pametniji

Socijalni psiholozi primetili su da muškarci, što više piju, imaju utisak da su sve privlačniji i seksepilniji, što zapravo nema nikakve veze sa stvarnim hemijskim delovanjem alkohola na mozak. Istina je da je sve to samo u njihovoj glavi…

  • 2

Naslovljena kao Lepota je u oku pivopije, studija je rađena u saradnji s američkim Univerzitetom u Ohaju, a objavljena u britanskom listu Journal of Psychology.

Istraživači su najpre testirali 19 mušterija jednog bara, koje su pozvali da na skali od 1 do 7 ocene svoju privlačnost, inteligenciju, originalnost i humor, a potom su im izmerili nivo alkohola u krvi.

Kao što su i očekivali, što su imali veći nivo alkohola u krvi, to su se osećali privlačnijim i seksipilnijim.

Naučnici su potom testirali 94 muškarca u laboratorijskim uslovima. Pojedini su dobili alkoholno piće, drugi, pak, svojevrsni placebo, tj. mislili su da piju alkohol, iako ga u njihovom piću nije bilo, dok su treći pili alkohol, a da to nisu znali. Volonteri su zatim, kao i u prethodnom eksperimentu, zamoljeni da ocene svoju privlačnost.

Ispostavilo se da su svi oni koji su mislili da su pili alkohol sebe smatrali izuzetno privlačnim, dok su oni koji su pili alkohol bez svog znanja imali daleko skromnije mišljenje o sebi.

- Naše istraživanje pokazuje da smo sami sebi privlačniji pri samoj pomisli da pijemo alkohol. Pritom, količina ispijenog alkohola nema nikakav uticaj na našu sliku o sebi - objasnio je Loran Beg, profesor socijalne psihologije na univerzitetu Pjer Mendes Frans u Grenoblu.

On je objasnio da je to posledica kulturnog fenomena po kojem nas piće čini atraktivnijim.

(Tanjug)


Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Bane991

    3. april 2012 | 13:03

    RT @cvikachy: NAUČNO DOKAZANO: Od piva se postaje lepši i pametniji | Telegraf - Najnovije vesti http://t.co/aUlymGnK via @TelegrafRs Znao sam :D

  • pivo

    21. februar 2013 | 21:46

    ko je jos ostao na pameti od piva hahahah

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA