• 12

Večeras MORATE da imate seks i da jedete ćevape! Evo i zašto

Ukoliko ste prava Srpkinja ili pravi Srbin, odnosno osoba koja veoma drži do pravoslavlja i tradicionalnih običaja, danas iskoristite priliku da uživate u svim bogougodnim svetovnim zadovoljstvima, kao što je konzumiranje omiljenog vam mesišta i alkohola. Ali ne zaboravite ni da vodite ljubav! Jer, od sutra – neće moći! Evo u čemu je stvar

 • 12

Danas je datum koji se u našem narodu obeležava kao “bele” ili “sirene” poklade, poslednji dan nedelje koja se naziva “bela nedelja”, koja predstavlja uvod u veliki uskršnji post, period kada se treba uzdržavati kako od grešnih misli, tako i od grešnih dela. A kao što znate, to podrazumeva 48 dana uzdržavanja kako od telesnog zadovoljstva, tako i od mesa i mrsne hrane.

 

Iako bi prema strogim pravilima “bela nedelja” trebalo da bude isključivo siropusna, odnosno da se i ovih dana uzdržavamo od mesa, ali konzumiramo sir i jaja, u tradiciji našeg naroda je da se, osim ako niste zamonašeni, na “bele poklade” do maksimuma uživa u slanini, pršuti, roštilju, zabavi pod maskama, provodu, ali i seksu!

 

Nekada se ova nedelja u srpskim selima u okolini Smedereva obeležavala prolaskom maskiranih povorki koje su pevale, dok bi ih seljani nekad darivali mesom, slaninom, kolačima, ali najčešće jajima. Učesnici povorke bi najčešće predstavljali vesele svatove koji pevaju uz smeh i šalu. To bi po pravilu bili seoski mladići, a ređe i devojke.

 

Foto: Tanjug

Foto: Tanjug

 

Slični običaji postoje među Srbima u Popovom polju u Hercegovini i u Vojvodini. Tamo sela obilaze povorke „mečkara“, što su po licima nagaravljeni muškarci odeveni u stara i pocepana odela.

 

Poklade su dan za praštanje i veselje. Smatralo se da u period velikog posta treba ući bez greha. U domaćinstvima se tradicionalno priprema bogata mrsna gozba, naročito beli mrs po kome je ovaj praznik dobio ime.

 

Foto: Tanjug

Foto: Tanjug

 

Narodna verovanja su povezivala period poklada sa povećanom opasnošću od zlih sila i veštica, od kojih se narod štitio na simbolične načine, recimo belim lukom ili paljenjem obrednih vatri („olalija“).

 

U Homolju, kod vlaškog stanovništva, postojao je običaj preskakanja ovih vatri i igranja oko njih. Na Kosovu su neke pokladne povorke simbolizovale svate Kraljevića Marka. Na bele poklade je postojao običaj da se gata, naročito pomoću jaja.

 

Foto: Telegraf.rs

Foto: Telegraf.rs

 

Zato, iskoristite priliku da još večeras uživate u svim telesnim zadovoljstvima, tako da spremni uđete u period promišljanja, molitve i postizanja duševnog mira.

 

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

 • Don

  22. februar 2015 | 15:49

  Potrudicemo se. Treba samo naci neku vernicu da se ovo ispostuje.

  25
  4

  Podelite komentar

 • Miki

  22. februar 2015 | 18:49

  Danas budi svinja a sutra gospodin,glupost!

  20
  18

  Podelite komentar

 • 22.02,2015

  22. februar 2015 | 22:53

  I loše misli su veliki greh, a ne samo masna hrana.

  12
  0

  Podelite komentar

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA