Ako vam se ovo dešava u vezi, u pitanju je ZLOSTAVLJANJE!

Zlostavljanje često prođe neopaženo, jer žrtva se uživi u ulogu i ne primećuje šta se dešava. Evo kako da prepoznate psihološku okrutnost na delu

  • 19

Psihološka okrutnost, iako se najčešće opravdava, veoma je bolna i često je uvod u fizičko nasilje. U većini slučajeva, prvi znaci iskorišćavanja u vezi toliko su suptilni da se najčešće previde ili opravdavaju. Osobe koje imaju tendenciju da manipulišu obično koriste veoma lukave, čak i podsvesne, taktike da bi preuzele kontrolu nad osobama koje ugrožavaju.

Zapamtite: za sledeće načine ponašanja nema opravdanja.

Pretnje

Omiljeno sredstvo manipulatora su pretnje - pretnje da će vas ostaviti, da će povrediti sebe (ili vas) ili da će se baviti ilegalnim ili štetnim aktivnostima. U većini slučajeva, ovakve vrste pretnji su ono što nazivamo "praznim pretnjama", a čije korišćenje ima za cilj manipulisanje žrtvom. U ovom trenutku, čak iako nije bilo fizičkog nasilja, ovakvo ponašanje može lako da se "provuče" kao mana ličnosti zlostavljača. To je greška koju veoma veliki broj žena pravi, jer negiranje problema često eskalira u sukob.

Foto: Profimedia/Alamy Foto: Profimedia/Alamy

Zastrašivanje

Namerno izazivanje straha - bilo rečima ili delima - vrsta je zlostavljanja. To može podrazumevati eksplicitnija dela zastrašivanja, kao što su razbijanje stvari ili povređivanje kućnih ljubimaca. Takvo ponašanje često je "uvijeno" u manje eksplicitno ponašanje zastrašivanja, kao što je kontrola ili dominacija. Ovaj pristup dominacije često se pogrešno uzima kao "preuzimanje odgovornosti", jer zlostavljač postaje donosilac odluka. Barem u početku, ovaj način kontrolišućeg ponašanja može da izgleda oslobađajuće žrtvama, ali često dovodi do začaranog kruga manipulacije.

Vređanje i ponižavanje

Ova kategorija je veoma široka i obuhvata većinu načina ponašanja sa ove liste. Važno je obratiti pažnju na najprostije pojave emocionalnog zlostavljanja - nazivanje pogrdnim imenima, vređanje, ponižavanje, izazivanje krivice, zastrašivanje. Kod pojedinaca koji zahtevaju totalnu dominaciju u vezama, njihov cilj je da učine partnera da izgleda "manje vrednim" pa su ponižavanje i vređanje način da se umanje sam značaj i samopoštovanje partnera. Nakon nekog vremena, žrtve usvajaju tu negativnost verujući da je možda to sve što zaslužuju.

Foto: Profimedia Foto: Profimedia

Izolacija od porodice i prijatelja

Iako veze uključuju više od jedne osobe, one često mogu da postanu veoma usamljene. Ovo je često rezultat izolacije koju jedan ili oba partnera nameću u vezi. U slučaju zlostavljanja u vezi, zlostavljač može pokušati da kontroliše druge odnose i aktivnosti svog partnera ili može koristiti ljubomoru kao sredstvo odvraćanja od određenih načina ponašanja. Veoma često, zlostavljač polako počinje da izoluje svog partnera od njegove porodice i prijatelja i na taj način obezbjeđuje vezu bez posmatrača koji bi ukazali na uznemirujuću dinamiku odnosa.


Poricanje i nametanje krivice

Kada im se ukaže na zlostavljačko ponašanje, zlostavljači često ispoljavaju još uvredljiviji način ponašanja koji najčešće uključuje poricanje inicijalnog zlostavljanja. Oni često odbijaju takve opužbe kroz smeh tvrdeći kako to "nije ništa važno" ili odbijaju da priznaju da se zlostavljanje uopšte desilo. Oni čak mogu da okrive i samu žtrvi za svoje agresivno ponašanje.

Foto-ilustracija: Profimedia Foto-ilustracija: Profimedia

Korišćenje dece protiv partnera

U slučaju parova koji imaju decu, zlostavljanje može postati još komplikovanije. Zlostavljač može koristiti decu kao još jedan način manipulacije, pretnjama da će "zadržati" decu, suprotstavljajući decu protiv žrtve ili nametanjem osećaja krivice žrtvi kako bi ona ostala u vezi "zbog dece". Deca ponavljaju ono što čuju od roditelja, često i ne shvatajući šta govore. Ovo može biti posebno problematično kada se zlostavljač suprotstavlja ili vređa žrtvu pred decom. To je veoma štetno, jer dolazi do stvaranja negativnih misli o žrtvi direktno ka njenoj deci.

Korišćenje novca protiv žrtve

Ovo može imati različite oblike, ali se najčešće "vrti" oko zlostavljača koji žrtvi ne dozvoljava njenu finansijsku slobodu. Kako? Nedozvoljavanjem zasnivanja radnog odnosa, sakrivanjem finansija ili ograničavanjem "džeparca". Vi i vaš partner ste tim i zbog toga treba da imate jednaka prava vezana za vašu finansijsku situaciju.

Foto-ilustracija: Profimedia Foto-ilustracija: Profimedia

Ograničavanje nezavisnosti

Ukoliko vaš partner donosi sve odluke, bez uzimanja u obzir vaših zamisli i ideja, on vas zlostavlja ograničavanjem vaše samostalnosti. Ni u jednom trenutku, nijedna osoba se ne bi trebalo da se oseća kao da partner namerno potkopava vezu. Kako bi veza funkcionisala, svaka osoba se mora osećati jednako važno, bitno i poštovano.

(Telegraf.rs / MiniMagazin)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • a@a

    17. mart 2015 | 15:03

    To rade iskljucivo bolesni I iskompleksirani muskarci, koji misle da ce tako sakriti svoje nedostatke I mane. Ali nece moci. ZATO TAKOZVANI MUSKARCI NE CINITE TO SVOJIM ZENAMA , VEC SE LECITE. Da ne bude kasno

  • Olja

    22. januar 2017 | 13:35

    Sve ovo navedeno se meni desava 15 god.Posto radi u mupu Republike Sprske misli da mu je sve dozvoljeno.Pre par dana sam operisana...po povratku iz bolnice nije bilo nikog da mi pomogne jer nikom nije dozvoljavao pristup.U sobu mi ulazi u pijanom stanju i preti da ce uzeti pistolj i sve pobiti.Posto sam razvedena zivim u njegovoj kuci,delimo starateljstvo nad decom od 14 i 12 god.U toj sam kuci i trpim verovatan oblik psihickog nasilja.Skoluje decu i zato trpim.Meni govori da idem ili milom ili silom.Zloupotrebljava svoj polozaj.Inace sam iz Srbije i nemam gde jer je i moju majku izmanipulisao i otisla je bez da mi iko pomogne.Bez dece ne mogu da odem.

  • goran wien

    16. mart 2015 | 10:58

    Na zalost,, znam puno osobe koje imaju ovo sve,, Negativno.Zene pamet u glavu i bezite odatle sto pre,, jer ce samo Gore da bude Nikada Bolje.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA