MUŠKA ILI ŽENSKA LJUBOMORA: Šta mislite koja je strašnija?

Svi smo u određenim situacijama bili ljubomorni, ali, da li ste znali da se ženska i muška ljubomora razlikuju? Evo i zašto

  • 33

Niko nije imun na ljubomoru. Zbog nje normalna osoba postaje nesigurna, iracionalna, ljuta i uznemirena, a često spremna i na ekstremne, afektivne reakcije.

Naime, istraživanje Dejvida Frederika sa “Chapman” univerziteta i Melise Fales s “UCLA” potvrdilo je dugogodišnju ideju i uverenje kako muškarce jako uznemiruje seksualna, odnosno, fizička prevara, dok žene više pogađa emocionalna povezanost partnera s drugom ženom, čak i ako nema fizičkog kontakta.

Dosad najopsežnije istraživanje o toj temi, sprovedeno je na uzorku od 64.000 heteroseksualnih, homoseksualnih i biseksualnih žena i muškaraca starosti od 18 do 64 godine.

- Svako ko je ikada bio u romantičnoj vezi iskusio je bar jednom napad ljubomore, na koju baš niko nije imun – kažu istraživači.

Foto: Profimedia Foto: Profimedia

Ispitanici su morali da odgovore na pitanje da li bi ih više uznemirila činjenica da njihov partner spava s nekim samo zbog fizičke privlačnosti, ali bez emocionalne povezanosti ili da se zaljubi u drugu osobu, ali da ne konzumiraju fizičku strast?

Istraživanje je pokazalo da su se heteroseksualni muškarci u najvećem procentu (54 odsto) izjasnili kako bi bili više uznemireni zbog seksualne nego emocionalne prevare.

Foto-ilustracija: Profimedia Foto-ilustracija: Profimedia


Istraživači ove rezultate opravdavaju evolucijom. Naime, pre DNK testova muškarac nikada nije mogao da bude siguran da li je dete koje odgaja njegovo. Podizanje deteta velika je odgovornost i obaveza, pa gledano sa stanovišta evolucije, ukoliko nije njegovo, nema potrebe da pomaže ženi.

Isto tako, s evolutivnog aspekta gledano žene su se uvek bojale da će ih muškarac napustiti i da im neće pomagati u podizanju deteta ukoliko se emocionalno veže za drugu ženu.

Foto: Profimedia Foto: Profimedia

No, istraživači su osim evolutivnog ponudili i jedno moderno objašnjenje ovog fenomena. Bitna stvar koja određuje muškarce je njihova seksualna moć, zbog toga muškarcima jako teško pada kada njihova partnerka ima odnose s drugim, jer u pitanje dolazi njegova sposobnost da zadovolji ženu.

S druge strane, osobine koje definišu ženu u velikoj meri vezane su za emocionalnu podršku, povezanost, emocionalnu stabilnost. Zato će biti jako uznemirena ako se muškarac emocionalno poveže sa nekom drugom ženom.

Foto-ilustracija: Profimedia Foto-ilustracija: Profimedia

Ovo istraživanje ne isključuje mogućnost da i muškarci osećaju ljubomoru zbog emocionalne povezanosti partnerke s nekim drugim, isto kao što i žene osećaju ljubomoru zbog seksualnog neverstva.

(Telegraf.rs / HercegovinaInfo)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Tviti

    22. mart 2015 | 10:28

    Muska,jer oni u stvari samo vole sebe! Zalosno ali istinito:-(

  • Невена

    22. mart 2015 | 11:39

    Мале,слатке љубоморе су докази љубави,али као у свему,тако није добро ни у томе претјеривати,треба је научити контролисати,а мислим да за то требају године,и искуство. :)

  • Nikola delije !

    22. mart 2015 | 10:28

    Ženska !

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA