Evo kako da znate da li ste stvarno "zagoreli"!

Vibrator je izmišljen kao terapeutsko sredstvo za dame koje nemaju redovan seks. Danas je to popularna sprava koju koriste mnoge žene da bi sebe dovele do vrhunca. Ali, da li može da zameni dodir ljudskog tela, pogled u oči, biskost i intimnost? Evo koji su znaci da vam je pod hitno potreban neko u životu, a kada je možda bolje da apstinirate

  • 14

Ranije se verovalo da žene koje nemaju zadovoljavajući seksualni život oboljevaju od histerije. Ta teorija je odbačena, ali ipak se i dalje dosta polemiše o tome koliko redovan seks doprinosi fizičkom i psihičkom zdravlju žene. Postavlja se pitanje koliko je upotreba vibratora dobra zamena za seksualne odnose.

Naziv histerija nastao je od grčke reči hister što znači materica. Histerijom se smatra vrsta neuroze kod koje su prisutni razni telesni, senzorni, motorički i mentalni poremećaji poput napada smeha i plača, preterane razdražljivosti, strepnje, uznemirenosti, tahikardije, mučnine, bolova u različitim delovima tela. Naziv histerija nastao je tako što su u antičkoj Grčkoj smetnje histerične prirode zapažene prvo kod mladih udovica. Tako su navedeni poremećaji dovedeni u vezu s nezadovoljenim seksualnim nagonom. Zbog toga se dugo vremena smatralo da od histerije boluju samo žene, međutim, ovo stanje može nastati kod oba pola.

Tek nedavno je otklonjena zabluda

Pojam "ženska histerija", Američko udruženje psihijatara koristilo je do 50. godina prošlog veka, dok je "histerična neuroza" ostala u dijagnostičkom i statističkom priručniku za mentalne poremećaje sve do 1980. godine. Za lečenje histerije veliki broj lekara koristio je masažu karlice i genitalija. Cilj je bio da se pacijentkinja dovede do "histeričnog paroksizma" ili orgazma koji je izazivao ubrzano disanje, crvenilo kože, vlaženje vagine i kontrakcije abdomena. Ova se praksa najviše koristila u viktorijanskom dobu, no početkom 19. veka raširila se širom Evrope i SAD.

Foto-ilustracija: Profimedia Foto-ilustracija: Profimedia

Osim masažom, histerija se lečila vibratorom koji se pojavio krajem 19. veka. Američka autorka Rejčel Majns, u svojoj knjizi "Tehnologija orgazma", opisuje vibrator kao elektromehanički medicinski instrument koji pomaže histeričnim ženama. Takođe tvrdi da je pouzdanija metoda od masaže. U Filmu "Histeria", rediteljke Tanje Vekler iz 2011. godine, na šarmantan način prikazano je kako je nastao vibrator.

Samo prisilna apstinencija šteti zdravlju

Savremeno stanovište je da se kod histerije mogu razlikovati histerični karakter, histerični napadi i oduzetost. Histerični karakter je podloga na kojoj pod određenim uslovima mogu nastati histerične krize. U osnovi histeričnog karaktera je psihička nezrelost, posebno u domenu osećanja i nagona i zahvata i muškarce i žene.

Što se tiče verovanja da histerija nastaje zbog nedostatka seksa, stručnjaci smatraju da stvar nije tako jednostavna. Postavlja se pitanje šta je uopšte nedostatak seksa? Kako nastaje, da li osoba apstinira svojevoljno ili prisilno? Zatim, šta je redovan seks? Da li je to odsustvo reda u seksualnim odnosima, šta je taj red i ko može da ga odredi?

Foto-ilustracija: Profimedia Foto-ilustracija: Profimedia


S druge strane, i apstinencija i neredovan seks mogu biti svesni ili nesvesni, a od svih tih razloga zavisi fizičko i psihičko zdravlje žene.

Dakle, iako je apstinencija nedostatak nečega, ako smo se za nju svesno i dobrovoljno odlučili ona neće škoditi našem zdravlju. Na primer, ako volite partnera, želite da mu budete verni, a on je odsutan doži vremenski period, verovatno ćete apstinirati. Možda će biti teško, ali to neće naštetiti vašem zdravlju. Ili žena koja čeka bebu, a pre toga je imala dva spontana pobačaja i ginekolog joj savetuje apstinenciju. Ona će apstinirati, i zbog drugačijih prioriteta u tom životnom trenutku to će poboljšati, a ne pogoršati njeno zdravlje.

Promiskuitet ipak opasniji

Međutim, neredovan seksualni život i apstinencija koju žena nije sama odabrala već joj je nametnuta zbog raznih društvenih ili moralnih načela je štetna. Takva apstinencija šteti psihičkom i duševnom zdravlju, a nakon toga strada i telo. Polni odnos između osoba koje se vole, poštuju i brinu jedna za drugu je nešto nenadoknadivo, jako pozitivno i povoljno utiče na zdravlje. Ipak, vrlo često se zbog unutrašnjih i spoljašnjih pritisaka odlučujemo na odnose kojima nešto nedostaje i tada budemo povređeni i razočarani.

Foto: Profimedia Foto: Profimedia

Statistike koje bi pokazale da apstinencija izaziva bolest ne postoje, ali postoje one koje pokazuju da promiskuitetne žene imaju čitav niz bolesti vezanih upravo za genitalno-urinarni trakt u većem procentu. Tu prvenstveno spadaju različite upale, polno prenosive bolesti, problemi vezani za neželjenu trudnoću i tome slično.

Koliko žena koristi vibrator?

Od 1880. godine, kada je vibrator izmišljen za lečenje histerije, prošao je na svom putu razvoja i korišćenja nekoliko faza. Od "terapeutskog predmeta", preko masovnije upotrebe poslednjih 30 do 40 godina, pa sve do velike popularnosti u poslednjih 20 godina. Neka istraživanja kao pokazuju da 40 do 50 odsto žena koristi vibrator. S druge strane, pominje se i brojka od 80 odsto žena koje koriste vibrator od kojih samo 4 odsto ne uspeva da postigne orgazam . Istraživanja su pokazala da 15 do 35 procenata žena redovno doživljava orgazam u klasičnom odnosu, a 38-53 procenata u kombinaciji seksa i vibratora.

Foto-ilustracija: Profimedia Foto-ilustracija: Profimedia

Partner kojeg volite je nezamenljiv

Iako čak i do 90 odsto žena koje koriste vibrator mogu lakše i brže da dožive orgazam, sve se slažu da je to tek pomagalo, ali ne može da se poredi sa odnosom sa partnerom. Žene različito reaguju na zvuk, veličinu, oblik i intenzitet vibratora, pa iako se sve to može podešavati po ličnom ukusu žene, one ipak daju prednost pravim, živim i veštim partnerima.

(Telegraf.rs / ZdravaKrava)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA