TESTISI MOGU DA PORASTU DO VELIČINE GREJPFRUTA: Ove simptome ne smete da ignorišete!

Da li vi imate običaj da sami pregledate svoje testise? Većina muškaraca to ne radi, ali ovde vam donosimo razloge zašto bi trebalo da počnete

  • 2

Testisi bi trebalo da podsećaju na meko kuvana jaja i uvek je jedan malo veći od onog drugog. Muškarci nemaju običaj da se pregledaju, iako oni koji su preživeli rak testisa stalno ukazuju koliko je to važno.

Svaki muškarac trebalo bi barem jednom mesečno sam da pregleda svoje testise, najbolje posle tuširanja.

Bivši vojnik iz Velike Britanije, Fil Moris, koji je preživeo rak testisa, pokrenuo je sajt na kom muškarci mogu da se informišu o opasnostima koje vrebaju njihove testise i kako da se pregledaju sami.

Muškarci, za razliku od žena koje su mnogo disciplinovanije kad je rak dojke u pitanju, nisu navikli da sami sebe pregledaju. Zato stručnjaci savetuju da bi trebalo ozbiljnije da shvate ovo pitanje. Evo koje sve bolesti mogu da napadnu vaše testise i kako da ih sami otkrijete

 

Foto-ilustracija: Profimedia Foto-ilustracija: Profimedia

CISTE

Ciste se razvijaju kod svakog trećeg muškarca srednjih godina. Lako se mogu napipati i prstima “odvojiti” od testisa. Mogu da oteknu i da budu bolne, a obično se pojavljuju kod epididimisa, malog kanala koji prenosi spermu od testisa.

Lako ih je razlikovati od tumora, jer su ispunjene tečnošću i mekane na dodir, dok je rak testisa obično tvrda grudva. One mogu varirati u veličini i narasti čak do veličine grejpfruta!

Lečenje: Ciste obično ne predstavljaju veliku opasnost, osim ako se ne inficiraju. Uklanjaju se manjim operativnim zahvatom koji se obavlja pod lokalnom anestezijom. Ako su manje veličine i nisu bolne, obično ih nije potrebno dirati.


Foto-ilustracija: Foter/Chris Breeze Foto-ilustracija: Foter/Chris Breeze

RAK TESTISA

Rak testisa nemoguće je ne primetiti. Testisi očvrsnu, a na pozadini ili sa strane dolazi do pojave tvrdog grumena. Oseća se bol u testisima ili skrotumu te tup bol u donjem delu stomaka i preponama.

Dobra je vest da je to redak i jedan od najmanje smrtonosnih oblika raka. Bez obzira na te pozitivne činjenice, važno je što pre ga dijagnostikovati i započeti s lečenjem. Najčešće zahvata belce, ali i one čiji su preci bolovali od iste bolesti. Neplodni muškarci tri puta su skloniji oboljevanju od ove vrste raka, ali lekari još nisu otkrili zbog čega je to tako.

Lečenje: Izuzetno je važno što pre postaviti dijagnozu. Prvi korak je uklanjanje, a nastavak uključuje hemoterapije. Ako je rak otkriven u poodmakloj fazi, biće potrebno ukloniti i okolne limfne čvorove i vrlo verovatno neke druge delove na koje su se maligne ćelije proširile.

Foto: Profimedia Foto: Profimedia

Ako se uklone oba testisa, muškarac će do kraja života morati da uzima testosteron, no to ne znači da će im se seksualni život ili plodnost smanjiti. Ako budu podvrgnuti hemoterapiji, postoji velika verovatnoća da će postati neplodni pa lekari u tom slučaju preporučuju skladištenje sperme.

TORZIJA ILI UVIJANJE TESTISA

Redak poremećaj koji se većinom javlja u pubertetu i kod mlađih muškaraca. Prouzrokuje ga povećana telesna aktivnost u doba kada tkivo oko testisa još nije čvrsto vezano za skrotum. Ono se dešava kada se krvni sudovi i semenovod “zapletu” i blokiraju dovod krvi u testise, što može biti veoma bolno.

Lečenje: Torzija se primećuje odmah i potrebna je hitna intervencija da bi se žile otpetljale. U protivnom, testis u kojem je blokiran dovod krvi može za samo šest sati da odumre, a jedino što tada preostaje jeste da se ukloniti.

(Telegraf.rs / DailyMail)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Miki

    25. april 2015 | 16:22

    Bas me nasmeja. Hvala lepo

  • Crni

    21. januar 2020 | 20:49

    Malo pročitajte o tome pa pišite blogove, ljudi za ovakve stvari završavaju visoke škole a vi šta ste završili vezano za medicinu kad dajete sebi slobodu da pišete o tome...........

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA