NEŠTO MI VISI IZ VAGINE: Očajnički vapaj žene lekarima! Evo šta su joj rekli (VIDEO)

Ovo je problem koji je, nažalost, veoma čest, ali žene je vrlo sramota da pričaju o tome, jer je reč o njihovoj najintimnijoj zoni. Ipak, ako se pomoć potraži na pravom mestu, rešenje je moguće

  • 0

Ovo je jedna dirljiva ispovest zabrinute žene koja ima jednu vrstu bruha (prolapsa) vagine. Lekari su joj savetovali da ne preduzima ništa, pa je odlučila da potraži pomoć na drugoj strani. Ovo je njena priča.

Pitajte i saznajte sve što vas interesuje o prolapsu

PITANJE:

U prethodne tri godine imala sam osteoartritis, dva šloga i operaciju kolena, a pored toga sam ostala bez muža. Sada imam vaginalnu herniju (bruh vagine). Lekar kaže da ne treba ništa preduzimati dok ne dođe do problema. Moja ćerka je istraživala o tome i kaže da može da se reši i bez operacije. Molim vas za savet. Imam 77 godina.

ODGOVOR:

Prošli ste kroz traumatičan period i mislim da ima dosta razloga da izbegavate hirurški zahvat. Nadam se da ću biti u mogućnosti da vas umirim što se toga tiče.

Hernija koju ste opisali zove se prolaps karličnih organa i veoma je uobičajena. Karlični organi se drže na svom mestu zahvaljujući mišićima na dnu karlice i ligamentima. Prolaps može biti izazvana oštećenjem ove strukture u ranijem periodu života ili jednostavno zbog opšteg slabljenja organizma.

Faktori rizika su porođaj, posebno ako imate više dece, gojaznost i hronična konstipacija (naprezanje koje izaziva pritisak u stomaku).

Prolaps se može manifestovati na tri načina – kao otok na prednjem zidu vagine, obično zbog toga što je bešika ispala iz uobičajene pozicije, zatim otok na zadnjem zidu vagine, zbog pomeranja creva, ali i spuštena materica i grlić (cerviks). Žene obično doživljavaju kombinaciju svih ovih simptoma.

Foto-ilustracija: Profimedia Foto-ilustracija: Profimedia


Simptomi mogu varirati od oticanja i pritiska u vaginalnom području do problema pri vršenju male i velike nužde.

Iznenađujuće je to što ozbiljnost simptoma nema veze sa ozbiljnošću prolapsa. Može doći do nevoljnog "curkanja" prilikom kijanja i kašljanja, posebno u ranoj fazi, a to vremenom prestaje, kako se prolaps pogoršava.

Ako simptomi ne ukazuju na odmaklu fazu, slažem se da ne treba preduzimati ništa, već čekati i posmatrati kako se stvar odvija.

Foto-ilustracija: FreeDigitalPhotos/Ohmega1982 Foto-ilustracija: FreeDigitalPhotos/Ohmega1982

Ako simptomi pokažu da se stvar pogoršava, trebalo bi prvo probati s nehirurškim metodom. To podrazumeva ugrađivanje silikonskog umetka (pesara), koje vrši ginekolog, a umetak će podržavati karlične organe i držati ih na mestu.

Na početku ovog tretmana umetak se vadi i čisti, a zatim vraća, na svakih dve nedelje, a kasnije se može ugraditi trajnija varijanta koja se ne vadi i do 12 meseci.

Postoje i vežbe za mišiće karlice koje mogu značajno da redukuju simptome prolapsa i problema s bešikom i crevima.

Tek ako ništa ne pomogne i simptomi se pogoršavaju, treba se odlučiti na konkretnije poteze, ali u ovoj fazi, nema potreba za hirurškim zahvatom, a može da se dogodi da za tim uopšte ni ne bude potrebe.

(Telegraf.rs / Daily Mail)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA