Evo čemu ZAISTA služi afrička šljiva, a NIJE ono na šta ste prvo pomislili! (FOTO) (VIDEO)

U našoj zemlji svi znaju za afričku šljivu kao medicinsko sredstvo od kojeg "ne pada". Ali, malo ko zna šta je stvarno ova biljka, kako se koristi u zemlji svog porekla

  • 2

Sigurno ste svi čuli za čuvenu "šljivu koja ne pada" iz dobro poznate reklame. Ali, znate li šta je stvarno ta afrička šljiva?

Za početak, iako se tako zove, afrička šljiva je samo daleka rođaka naših šljiva kao što su "čačanske lepotice" ili "stenlejke", ali i drugog koštunjavog voća iz "prunus" roda. Zapravo, sitni plodovi ovog drveta su toliko gorki da uopšte nisu za ljudsku upotrebu, a ono što eventualno jeste lekovito je kora njegovog stabla.

"Prunus Africana" ili "African Pygeum" je drvo koje raste u planinskim predelima Kameruna, Kenije, Madagaskara, Demokratske republike Kongo i Ekvatorijalne Gvineje i spada u ugrožene vrste drveća, budući da raste u ograničenom geografskom području. Međutim, Prunus Africana je najviše ugrožena zbog toga što se koristi za proizvodnju preparata za potenciju i lečenje prostate.

Evropska Unija je zbog toga 2007. godine zabranila skupljanje kore ovog drveta, ali je 2011. godine, pod pritiskom privatnog sektora i vlade Kameruna, ta zabrana ukinuta. Iako postoje pravila kako i koliko sme da se bere kora ovog drveta, ta pravila se ne primenjuju na pravi način i mnoga stabla umiru.

Prunus Africana se u afričkoj tradicionalnoj medicini koristi već vekovima, ali ne za potenciju, već za lečenje - malarije, temperature, bola u želucu, gonoreje, bolesti bubrega, čišćenje creva, povijanje rana... Tek u moderno vreme, na Zapadu, koristi se za lečenje prostate i za erektilnu disfunkciju.

Foto-ilustracija: Wikimedia/ Marco Schmidt Foto-ilustracija: Wikimedia/ Marco Schmidt

Postavlja se pitanje da li preparati od afričke šljive uopšte utiču na poboljšanje muških sposobnosti ili je u pitanju samo dobro osmišljena reklama? Budući da se taj preparat koristi i u Hrvatskoj, evo šta kažu komšije o njegovom delovanju.

- To je obično varanje ljudi i, vrlo verovatno, ništa drugo... Radim ovaj posao već 30 godina i tvrdim da nijedan od tih silnih preparata koji se reklamiraju nije delovao na potenciju - kaže zagrebački urolog dr Neven Kacun za "Slobodnu Dalmaciju".


Foto-ilustracija: Wikimedia/OgreBot Foto-ilustracija: Wikimedia/OgreBot

Dr Kapun tvrdi da je afrička šljiva potpuno nedelotvorna, kao i mnogi drugi preparati tog tipa, a deluju samo kao placebo ili, još gore, ako u njih stave neke nedozvoljene supstance. On naglašava da je kupovina tih preparata zapravo "mačka u džaku" i da pacijente čak može koštati i zdravlja.

(Telegraf.rs / SlobodnaDalmacija / BBC)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA