Ovo su stvari koje vaša VAGINA ne voli, a radite ih svaki dan!

Od hlora i pranja kupkama, do dnevnih uložaka i nošenja uskih farmerki, mnoge su loše navike koje štete zdravlju vaše vagine i to više nego što možete da pretpostavite

  • 20

Za zdravlje vaše vagine vrlo je važno da imate što zdravije navike, odnosno da ne ugrožavate njen prirodni pH raznim hemikalijama i postupcima, piše "Elite Daily".

Najčešće loše navike koje mogu ugrožavati zdravlje, a da toga uopšte nismo svesni, tiču se preterivanja u higijeni, odnosno očekivanja da vagina treba da miriše poput ruže.

Najbolja je samo voda

Najveća zabluda je da vaginu treba prati raznim kupkama jer se tako doprinosi higijeni i boljem mirisu. Stručnjaci tvrde da je ovo potpuno pogrešno, zbog pH nivoa koji je na sluzokoži vagine nešto kiseliji. Sve što narušava prirodnu kiselost može biti uzrok upale, pojave gljivica i bakterija. Zapravo, za pranje vagine najbolja je obična voda.

Dnevni ulošci i tamponi su uzrok infekcija

Potrošačko društvo neprestano nameće određene potrepštine ženama koje se nameću kao "nužne". Realnost je da vam većina takvih stvari ne treba, pa će tako svaki ginekolog reći pacijentkinji da stalno nošenje dnevnih uložaka, kao i česta upotreba tampona kod menstruacije nije pametna odluka. Naime, to onemogućava vagini da "diše" što pogoduje razmnožavanju bakterija.

Foto-ilustracija: Profimedia Foto-ilustracija: Profimedia

Uske farmerke pogoduju razvoju infekcija

Ovo je još jedna stvar koja onemogućava vagini da "diše", a ukoliko ispod tih farmerki nosite još i gaćice od veštačkih materijala poput sintetike i najlona onda rizikujete da dobijete neku ozbiljnu infekciju. Naime, uska odeća i veštački materijali "zarobljavaju" prirodne izlučevine vagine koje se onda nakupljaju u predelu klitorisa.

Foto-ilustracija: Profimedia Foto-ilustracija: Profimedia

Vlažno, ali ne onako kako bi trebalo

Vagina je po svojoj prirodi vlažna, a količina "vlage" zavisi od perioda ciklusa, kao i od stanja seksualne uzbuđenosti. Tokom leta zdravlje vagine je ugroženo ne samo zbog pojačanog ulaska hlora zbog kupanja u moru ili bazenu, već i zbog kupaćih kostima koji onemogućavaju normalno sušenje što stvara vlažnu i toplu sredinu, idealnu za razvoj gljivičnih i vaginalnih infekcija koje prati svrab i peckanje.


Foto-ilustracija: Profimedia Foto-ilustracija: Profimedia

Probiotici su saveznici vagine

Izbegavanje mlečnih proizvoda poput jogurta je velika greška ako ste žena. Naime, dobre bakterije u jogurtu, kefiru ili kiselom mlekom najbolji su prirodni saveznih zdravog i uravnoteženog bakterijskog statusa vagine. Zato bi njihove doze trebalo da pojačate tokom leta, kao i ako ste na terapiji antibioticima.

Foto-ilustracija: Profimedia Foto-ilustracija: Profimedia

Pažljivo sa praškovima za veš i omekšivačima

Sredstva za pranje odeće često su puna hemije koja je odgovorna za prijatan miris, ali ne i za vaginalno zdravlje. Praškovi za veš kao i omekšivači mogu iritirati genitalno područje, pa je najbolje da za pranje donjeg veša birate hipoalergenske tečne deterdžente bez mirisa koji su namenjeni osetljivoj koži.

(Telegraf.rs / 24 ata.hr)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Uf

    16. jul 2015 | 22:15

    Meni je ginekoloh rekla da ako bas ne zelim da samo vodom perem intimne delove da koristim bebi sapun. (na pakovanju sapuna je beba u koritu) i mogu vam reci da je to bio odlican savet i jos bolje donesena odluka.

  • Dragi

    16. jul 2015 | 19:43

    Auuu kako to zna da midi... Jaoii,,,,

  • Mihajlo

    16. jul 2015 | 18:08

    Čistoće nikad dovoljno, jer ko zna šta je tu sve bilo?!?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA