Pitate se da li je POGREŠAN za vas? Poslušajte svoje telo, a evo i kako

Ova četiri organa nepogrešivo "skeniraju" osobu s kojom se muvamo. Ako vam se ne dopada miris kože vašeg partera, ne zanemarujte tu činjenicu, jer je to jedan od najtačnijih signala da on nije pravi izbor za vas

  • 1

Upoznati osobu pored koji ćete biti sasvim svoji i sa kojom će vam biti prijatno nije jednostavna stvar, pa isto tako nije ni čudno da se u procesu traganja za najboljim partnerom malo i pogubite.

Slušati tuđe savete ponekad zaista pomaže, ali kada je konkretno reč o zaljubljenosti trebalo bi slušati isključivo sebe. I to ne samo svoje osećaje, tvrde psiholozi, već i ono što se dešava u ova četiri organa.

Želudac

Uzbuđenje koje osećamo u želucu može se dogoditi samo kada nas neka osoba jako privlači, a do onoga što ljudi opisuju kao "leptiriće" dolazi zbog naleta dopamina koji mozak ispušta kad se zaljubimo.

Timoti Loving, profesor ljudske ekologije na teksaškom Univerzitetu u Ostinu, kaže da je jedan deo celog tog procesa privlačenja veoma povezan s psihološkim uzbuđenjem i da je čudno treperenje u želucu samo produkt hemikalija koje mozak ispušta u trenutku zaljubljenosti.

Foto-ilustracija: Foter/Alexa Drake Foto-ilustracija: Foter/Alexa Drake

Loving kaže da, isto tako, ako u želucu postoji onaj čudan osećaj da nešto ne valja – onda obično zaista ne valja. Jer upravo u ovom delu tela najjače osetimo emocije na onaj potpuno neshvatljiv način.

Oči

Svi znamo za onu izreku da je ljubav slepa, ali da li je zaista tako? BBC News prenosi da ljubav zaista ima moć da nas na neki način oslepi, odnosno da nam "zamaže" oči na početku i tako nas odvede u pogrešnom smeru.

Jednom kada se zbližimo s nekom osobom, mozak jednostavno odluči da više ne treba toliko da analizira njeno ponašanje i karakter, a zbog toga često upadamo u loše veze jer prerano prestanemo da na tu osobu gledamo objektivno.


Foto-ilustracija: Picssr/Linnybinnypix Foto-ilustracija: Picssr/Linnybinnypix

Međutim, naučnici kažu da ako je jedan osoba vaš idealan partner onda bi ipak trebalo da imate sposobnost da ga "skenirate" nešto realnije. Ako osećate da niste u mogućnosti da budete ni malo objektivni, onda to znači da ta osoba verovatno nije za vas.

Mozak i srce – u kombinaciji

Kad je u pitanju ljubav, zaista treba slušati šta srce govori. Ali isto tako nipošto ne bi trebalo zapostavljati ono što vam u tim trenucima poručuje vaš mozak.

Naime, ova dva dela tela su neraskidivo povezana, a naučnici tvrde da su osećaji u našim srcima samo manifestacija cerebralnih funkcija.

Potencijalnog partnera ćete privući ako odglumite zaljubljenost

Neke osobe imaju izuzetno razvijenu intuiciju, a naučnici kažu da je taj neopipljivi osećaj samo posledica odlične povezanosti srca i mozga koja zapravo ljudima može biti od velike pomoći prilikom donošenja važnih životnih odluka. Ponekad jednostavno osećate kad nešto s određenom osobom ne valja, a nemate pojma otkud vam takav osećaj. To je intuicija koju ne bi trebalo zanemarivati.

Nos

Svaka zaljubljena osoba će vam sigurno reći jedno - nema ničega što miriše bolje i lepše od osobe koju volimo. Ovde se ne radi o tome da vam se sviđa miris nečijeg parfema, već bukvalno miris nečije kože.

Foto-ilustracija: Profimedia Foto-ilustracija: Profimedia

Zakoni privlačnosti su veoma komplikovani za objašnjenje, ali nauka kaže da postoje genetski i biološki razlozi zbog kojeg nas nečiji prirodni miris privlači više nego miris neke druge osobe (tzv. feromoni). Reč je zapravo o skupu molekula pod nazivom MHC molekuli koji utiču na genetski sastav našeg imunološkog sistema, uključujući i naš telesni miris.

Psiholog Rejčel Herst kaže da je miris našeg tela samo spoljašnja manifestacija našeg imunološkog sistema, a osobe koje nas najviše privlače i čiji nam se miris dopada upravo su genetski najkompatibilnije nama. Zato, ako niste preterano očarani mirisom partnerove kože to vam je siguran znak da ste pogrešili u izboru.

(Telegraf.rs / Portal Oko)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Moje ime

    14. avgust 2015 | 00:37

    A nekad i predjemo preko necega jer je nagon jaci od "signala"...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA