Ni previše seksa nije dobro za vezu!

Stalno se piše o tome da više seksa znači više uživanja i da će vam zbog toga veza biti uspešnija, ali nije tako. Evo i zašto

  • 17

Činjenica je da se tokom seksa luče hormoni koji podstiču osećanja sreće i prijatnosti, ali u zbiru, to ne čini vezu srećnijom, s obzirom da seks nije najvažniji za srećno funkcionisanje veze. Ono što je svakako zanimljivo - novija istraživanja su pokazala da više seksa čak može da dovede do manje sreće u vezi, a razlog je vrlo očigledan - za više seksa potrebno je uložiti više truda, što može da dovede do suprotnog efekta, brzog zasićenja.

Opsednuta sam seksom! Svakog muškarca sanjam golog i želim da spavam SA SVIMA! (VIDEO)

Manje je više

Na američkom "Carnegie Mellon University", parovi koji su učestvovali u istraživanju trebalo je da u tu svrhu udvostruče količinu seksa koju inače praktikuju. Druga grupa parova trebala je da zadrži istu učestalost seksa kao i do sada. U periodu od tri meseca, koliko je istraživanje trajalo, parovi koji su udvostručili učestalost seksa bili su manje zadovoljni i seksom i celokupnom vezom, za razliku od druge grupe parova koja je nastavila sa istim režimom seksa kao i obično. Naime, tokom tog tromesečnog perioda, povećana frekvencija smanjila je želju za seksom i uopšteno užitak u seksu, pa prema tome i sreću u vezi.

Foto-ilustracija: Profimedia Foto-ilustracija: Profimedia

Većina parova na kraju istraživanja je istakla da im je bilo već "preko glave" seksa i da su to radili samo zbog istraživanja, a ne zbog zadovoljstva.

Važna je motivacija

Autor istraživanja, profesor ekonomije i psihologije, Džordž Levenštajn, istakao je da je možda do manjka zadovoljstva u seksu došlo zato jer su to radili u svrhu istraživanja, a ne zbog toga jer su želeli da uživaju u seksu više nego obično. Takođe, zaključio je da bi istraživanje svakako trebalo ponoviti, ali na način da se parovi motivišu na više seksa organizujući razna romantična okruženja, podsticanje na igranje uloga, fetišizam i tako dalje. Za to bi, naravno, trebalo imati mnogo veća finansijska sredstva, koja trenutno nisu dostupna.

Održavanje iskre

I dok je, svakako, ovo istraživanje indikator da više seksa ne znači i srećniju vezu, Levenštajn i njegova grupa istraživača došli su do zaključka da se parovi, generalno, manje upuštaju u seksualne odnose nego što bi se očekivalo i što je poželjno i da bi svakako trebalo da se potrude i oko tog segmenta veze. No, u tome veliku ulogu igra i sama želja za seksom i kolika je ona i na koji način je parovi održavaju i podstiču.

Istraživači su zaključili da želja za seksom mnogo brže opada od samog užitka u seksu. Parovi, umesto da se fokusiraju na broj polnih odnosa, trebalo bi da se fokusiraju na održavanju "iskre" koja ih podstiče na želju za seksom.


Od sada, Telegraf pratite i na Vajberu!

(Telegraf.rs / Žena.hr)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA