Da li treba raskinuti vezu, ako upoznate nekog ko vam se BAŠ sviđa?

To što ste u dugoj vezi ili braku ne znači da ste imuni na zaljubljivanje u druge ljude. Isto tako, ako vam se svidi neko drugi, to ne podrazumeva da ćete odmah da prevarite partnera. Šta raditi u toj situaciji?

  • 9

Od svih osećanja, ona ljubavna su nekako najćudljivija i najmanje predvidiva. Možda najgora stvar koja može da se nekome desi jeste da bude u srećnoj vezi, a onda upozna nekog prema kome krenu da se bude snažne emocije. Tad nastupa dilema.

Da li treba biti u vezi s nekim ako ne osećate leptiriće?

Zašto muškarci misle da žena flertuje s njima, a ona je ustvari samo ljubazna?

Kako stručnjaci tvrde, nemoguće je biti zaista zaljubljen u dve osobe, jer zaljubljenost podrazumeva vreme i energiju, intimnost, strast i predanost, a to je nemoguće ostvariti paralelno u dve veze.

Zato, ako ste predani jednoj osobi, ne možete biti predani i drugoj. Međutim, to dovodi do drugog problema - izbor između uhodane, duge veze i nove, izazovne.

Foto-ilustracija: Profimedia Foto-ilustracija: Profimedia

Duga veza kad-tad zapadne u teške ili dosadne faze, ali daje osećaj sigurnosti i prijatnosti. S druge strane, nova veza je poput vrteške, baca vas na sve strane, a partner je fokusiran na vas 100 odsto, a pažnje sigurno ne fali.

Ako se nalazite na prekretnici, specijalista za seks i veze Trejsi Koks, donosi savete kako da se nosite sa ovom situacijom.


Dajte sebi prostora i vremena

Ako se nalazite u dugoj vezi, ali ste upoznali nekoga ko vam je podstakao maštu, dajte sebi vremena. Nikad nemojte naglo prekidati dugu vezu, već se potrudite oko nje maksimalno. Prekinite sa partnerom tek kad ste sigurni da za vas više nema nade i to samo iz tog razloga, a nikad zbog treće osobe. Većina veza na početku deluje obećavajuće, no retke prežive duže od nekoliko meseci.

Foto-ilustracija: Profimedia Foto-ilustracija: Profimedia

Sagledajte objektivno vezu u kojoj ste duže vreme

Ako ne znate drugi način, uzmite olovku i papir i zapišite sve što volite i ne volite u svojoj vezi. Na listi gde ste naveli negativne strane, zabeležite one stvari za koje smatrate da se mogu promeniti uz vaš, partnerov ili zajednički trud. Nakon toga se vratite na početak liste i rangirajte ocenama od jedan do deset, po važnosti. Kad ste gotovi, pogledajte ponovo ceo spisak jer on predstavlja vašu vezu te postoji li nada za spas. Ako vam negativan lista ima previše 'nerešivih' stavki ili onih označenih ocenom 10 kao vrlo važne, onda ste u problemu i to verovatno znači da vlada duboko nezadovoljstvo koje se teško može rešiti.

Foto-ilustracija: Profimedia Foto-ilustracija: Profimedia

Fokusirajte se na 'novu' osobu

Napravite još jedan spisak - stvari koje volite kod osobe sa kojom ste se zbližili i stvari za koje smatrate da bi mogle uzrokovati probleme. Budite iskreni prema sebi i zapišite zašto mislite da bi nova veza funkcionisala bolje od stare. Probajte da sagledate radi li se o logičnim, razumnim i dugoročnim razlozima ili vam deluju kao tinejdžerske maštarije i preterano optimistične ideje vođene strašću, prenosi Jutarnji.

Foto-ilustracija: Profimedia Foto-ilustracija: Profimedia

Verujte instinktu

U većini slučajeva, bili vi svesni toga ili ne, spisak će vas vrlo jasno usmeriti. Ono što je jednako važno jest vaša reakcija kad shvatite kakvu bi odluku trebalo da donesete. Na primer, ako vam spisak govori da bi trebalo da ostanete u staroj vezi, kako se osećate zbog toga? Ispunjava li vas ta ideja toplinom ili vas užasava? Šta god bilo i šta god da odlučite, vi to morate osećati kao pozitivnu odluku.

Ne zaboravite da uvek ostaje i treća opcija - ne morate da odaberete nikoga. Uvek možete biti sami dok ne otkrijete šta zaista želite i gde vas srce vuče.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • aceN

    31. decembar 2015 | 11:19

    Ako veza ili brak ne funkcionise treba je prvo pokusati na sve moguce nacine spasavati. A pod tim podrazumevam i bracne savetnike pogotovu ako imaju i decu ti parovi, a ako i tada nema resenja e onda se bolje i mirno rastaviti nego ziveti nesretno i u agoniji u braku. A tad ko hoce novu vezu neka izvoli

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA