Da li je zaista moguće ZIKA VIRUS dobiti SEKSOM?

Iako je kod nas zima, pa još uvek nema komaraca koji bi nam preneli virus zika-groznice, ljudi iz turističkih, poslovnih ili privatnih razloga putuju na južnu hemsiferu, gde se ova bolest sve više širi. Zato se nameće pitanje da li je bezbedno imati seks s nekim ko je možda inficiran zika-virusom?

  • 3

Svet je ovih dana u panici od zika-groznice, koja je posebno opasna za bebe. Srećom, ova bolest ne prenosi se s čoveka na čoveka kapljičnim putem, već isključivo putem krvi, uglavnom preko zaraženih komaraca, ali može da se prenese s majke na bebu u stomaku ili transfuzijom. Ali, može li se preneti seksom?

U ovim državama već hara virus Zika. Tamo nikako ne putujte (MAPA) (FOTO) (VIDEO)

SVE O ZIKI: Najstrašnijem VIRUSU što hara planetom, zbog kojeg NEĆEMO MOĆI da imamo DECU (VIDEO)

Nažalost, stručnjaci iz oblasti infektivne medicine smatraju da jeste. Dosad su u svetu zabeležena već dva slučaja gde je zika-virus mogao biti prenet s osobe na osobu jedino seksualnim putem.

Doktor Brajan D. Foj zarazio se zika-virusom 2008. godine u Senegalu, gde su ga izujedali komarci koje je ispitivao, a simptomi groznice su se u punoj snazi ispoljili kada se vratio kući u Kolorado, SAD.

Foto: Telegraf, Tanjug/AP Foto: Telegraf, Tanjug/AP

Pored uobičajenih simptoma kao štu su glavobolja, temperatura, osip, bolovi u zglobovima i crvenilo u očima, doktor Brajan žalio se i na bolove i neprijatnost u predelu genitalija. Primetio je i da u njegovoj semenoj tečnosti ima krvi.

Nakon nekoliko dana, simptome zika-groznice dobila je i njegova žena, koja nije nigde putovala, dok su njihova deca bila zdrava. S obzirom na to da u to vreme nisu postojali testovi na zika-virus, doktor i njegova žena su zamrznuli uzorke svoje krvi.


Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

Par godina kasnije, nakon što su osmišljeni načini da se izoluje i prepozna virus, ispostavilo se da je krv oboje Fojovih bila zaražena, a lekari koji su radili na njihovom slučaju zaključili su da je bolest u njihovom slučaju mogla da se prenese isključivo seksualnim odnosom.

Takođe je i jedan muškarac sa Tahitija je, posle putovanja u Francusku Polineziju, oboleo od zika-groznice. Nakon nekoliko nedelja, svi simptomi bolesti su nestali i čovek je ozdravio. Međutim, iako u njegovoj krvi nije bilo moguće pronaći zika-virus čak ni u tragovima, njegova sperma je i dalje bila inficirana i to u popriličnoj meri.

Foto: Tanjug/AP, Profimedia Foto: Tanjug/AP, Profimedia

To znači da je on mogao svojoj ženi da prenese virus, pod uslovom da su imali nezaštićen seks i da je virus iz njegove spreme kroz mikro-povrede nastale tokom polnog čina dospeo do njene krvi.

Zato, ukoliko ste putovali u zemlje u kojima hara zika-groznica, želite da spavate s nekim ko jeste, pa čak i ako ste već u potpunosti preležali ovu bolest, bolje izbegavajte seksualne aktivnosti, sve dok ne budete sigurni da su vaša krv i polni sekret potpuni čisti od virusa. Ili, makar koristite kondom!

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

I ono što je najvažnije, ako ste u drugom stanju, NIKAKO nemojte da imate seks ukoliko imalo postoji sumnja da je vaš partner zaražen, jer vaša beba može da bude rođena s teškim posledicama, kao što je mikrocefalija.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • SLOBODANKA

    30. januar 2016 | 15:13

    Cista laz,mene moj Zika 35 godine jasi i bogami nista mi ne fali !!!

  • Јасмина

    30. januar 2016 | 15:42

    Данима ма нас плаше са том темом,тако да ћемо на крају морати поверовати..

  • djenka

    31. januar 2016 | 07:10

    Ako nije -bice, sve se da "popraviti" !

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA