EVO ŠTA VAM LJUBAV RADI: 5 stvari koje će vam se sigurno desiti u dugoj vezi!

Partner i vi ste ponosni na svoju dugu vezu prepunu ljubavi, poštovanja i razumevanja, pa dok se hvalite ne primećujete ono što vam se već uveliko dešava

  • 1

Tokom duge veze promenili ste se više puta, kao i vaš partner. Istovremeno, promenio se i vaš pogled na okruženje. Međutim, partner i vi ste počeli da ličite.

Svaka duga veza je tempirana bomba. Evo šta morate da radite da ne bi pukla

10 godina sam u vezi! Najlepše od svega je to što mogu da mu kažem NE VOLIM TE, kad god hoću

Duge veze mogu doneti drugačiji način razmišljanja i ponašanja. Ovako nešto je Džošua Volf Šenk, autor knjige "Snaga parova", nazvao "posedovanjem zajedničkog uma", piše Independent, a prenosi Jutarnji list.

Psiholozi su duži vremenski period izučavali osobe koje su u dugogodišnjim vezama i ustanovili su sledeće.

Foto: Profimedia Foto: Profimedia

Vi i vaš partner razvijate svoj lični privatni jezik

Ako dobijete SMS od partnera, koji ne govori apsolutno ništa drugim ljudima, a vi tačno znate šta piše i pritom sami sebe iznenadite, onda ste definitivno razvili zajednički jezik.


- Vaš lični jezik je jedan od prvih znakova da ste se sinhronizovali - piše u svojoj knjizi Šenk.

Prema studiji, čiji je autor Robert Huper, profesor komunikologije na Univerzitetu u Teksasu, taj tajni jezik pomaže da se produbi vaša povezanost i uspostavlja jedinstven identitet vas kao para.

- Privatni jezik može da uključuje interne šale, nadimke i slično -  kaže Kerol Bres, psiholog sa Univerziteta Ohajo, koja se bavila proučavanjem ljubavnih veza. Ona je ustanovila da ako parovi češće koriste tajne fraze, onda su srećniji.

Foto-ilustracija: Profimedia Foto-ilustracija: Profimedia

Prestajete s autocenzurom

Kad razgovarate sa strancima, poznanicima, pa čak i bliskim prijateljima, to je znatno drugačije od načina na koji razgovarate s vašim partnerom, pogotovo ako ste u dugoj vezi.

Sa drugima uključujete posebnu cenzuru, odnosno, pokušavate da udovoljite drugima tako što prilagođavate ponašanje njihovim očekivanjima. Ali, kad ste s partnerom, ne ponašate se tako, već govorite tečno i prirodno. Drugim rečima, prestajete konstantno da proveravate šta i kako govorite, već opušteno  komunicirate.

Psiholog sa kalifornijskog univerziteta Berkli, Danijel Kanmen, ističe da je i on sam prilično oprezan pre nego što otkrije svoje intimne misli, ali pošto je proveo nekoliko godina u radu sa svojim naučnim partnerom Amosom Tverskijem, primetio je da je taj oprez u potpunosti nestao.

Foto-ilustracija: Foter.com /colormewonderfulx Foto-ilustracija: Foter.com /colormewonderfulx

Počinjete da ličite jedno na drugo

Još 1987. godine, uticajni psiholog Robert Zajonc, je ustanovio da postoji očigledan razlog zašto parovi vremenom počinju da liče, a to je korišćenje istih mišića. Međusobna harmonizaciju pogleda i pokreta tela i načina na koji govorite u psihologiji se zove "deljenjem strukture koordinacije".

Počinjete da zvučite slično

- Uz to što parovi razvijaju svoj posebni vokabular, nakon nekog vremena počinju da razvijaju i posebni ritam i sintaksičku strukturu govora - kaže Šenk.

To je rezultat takozvane "emocionalne zaraza". U osnovi, kad dvoje ljudi provedu dovoljno vremena zajedno, oni međusobno usklade govorne uzorke - naglasak, dužinu pauze između reči i rečenica i slično. Postoje određeni dokazi koji govore da te promene u govoru mogu da budu indikator koliko dugo će neki par da ostane u vezi.

Studija iz 2010. proučavala je i SMS poruke parova i otkrila da ljudi, koji u porukama upotrebljavaju slične reči i strukturu rečenice, imaju veće šanse da ostane zajedno.

Foto-ilustracija: Foter.com / LyndaSanchez Foto-ilustracija: Foter.com / LyndaSanchez

Koristite puno internih šala koje drugi ne mogu da razumeju

Istraživanja pokazuju da se parovi često imitiraju, jer dele zajedničke informacije koje su poznate jedino njima. Te informacije o vašim zajedničkim sećanjima i iskustvima, uzrokuju posebne reči koje koristite samo vi.

Studija iz 2007. pokazala je da parovi imaju sličan ili isti pogled, ako pojedinačno čuju istu informaciju.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • vlajna

    1. mart 2016 | 21:01

    To sve tacno ali jedna stivar ne valja,Ja uzima pare od drugo da nezna moj muz a ono ....cvrc ,on saz Na kad,tad Ja lazeeeeee ceo zivot i svi moji u familije ,osim moj muz.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA