Bole vas leđa? Umorni ste? Smršali ste? Vreme je da posetite GINEKOLOGA!

Sigurno se pitate kakve veze tegobe iz naslova imaju s “ženskim problemima”. Ali, verujte nam na reč i shvatite ovo ozbiljno

  • 2

Kada je u pitanju kancer grlića materice, bolest koja svake godine odnosi sve više ženskih života, važno je znati da simptomi ajčešće na prvi pogled uopšte ne ukazuju na to da problem postoji u vagini.

Majka troje dece umrla je od raka grlića materice s 28 godina - ovo su simptomi koje je ignorisala

SVAKE GODINE 500 SRPKINJA UMRE UZALUD: Nemojte biti jedna od njih!

Karcinom cerviksa uterusa bolest je kod koje se maligne ćelije nalaze u tkivu grlića, a u većini slučajeva razvija sporo, kroz duži vremenski period.

Humani papiloma virus (HPV) jedan je od glavnih uzročnika ove bolesti, ali to ne znači da će svaka žena koja ima HPV oboleti i od karcinoma grlića materice. Još neki od uzročnika bolesti su: pušenje, prerano ulaženje u seksualne odnose, veliki broj seksualnih partnera i seksualni odnosi bez zaštite.

Foto-ilustracija: Profimedia Foto-ilustracija: Profimedia

Povećan rizik postoji i kod žena koje uzimaju kontraceptivne pilule. Infekcije genitalnim herpesom ili hronične infekcije hlamidijom, mogu takođe da povećaju rizik od karcinoma grlića materice.

SIMPTOMI

U ranim stadijumima ova bolest najčešće nema nikakvih simptoma, ali ako se jave neke tegobe, to su: vaginalni sekret (vodenast, rozikaste ili smeđe boje, neprijatnog mirisa, s tragovima prisutne krvi) i nenormalno vaginalno krvarenje (između menstrualnih krvarenja ili nakon odnosa).


Simptomi koji se javljaju kada je bolest u naprednom stadijumu su bol u donjem delu leđa, nogama i karlici, gubitak apetita, mršavljenje, opšta slabost i umor.

Ako se bolest proširila na bešiku i rektum, javlja se i bolni spazam analnog sfinktera, te bolno i učestalo mokrenje, s pojavom krvi u mokraći.

Foto: Profimedia Foto: Profimedia

DIJAGNOZA

Najčešća i najpouzdanija metoda dijagnostifikovanja bolest je Papanikolau test, koji se vrši “grebanjem” unutrašnjeg dela cerviksa, s prednje i zadnje strane, komadićem vate ili malim drvenim štapićem kako bi se uzele ćelije za analizu. Papa test nije bolan i potrebno ga je redovno raditi, kako bi se na vreme otkrila moguća prisutnost bolesti.

Ukoliko lekar uoči prilikom pregleda da cerviks izgleda abnormalno, Papa test nije dovoljan, te je neophodno uzeti i uzorak tkiva (biopsija) za analizu, jer postoje slučajevi kada Papa test neće pokazati abnormalne ćelije, a tumor je prisutan.

I u slučaju kada Papa test ukaže na prisustvo abnormalnih ćelija neophodno je uraditi biopsiju, kako bi se utvrdilo o kakvim je ćelijama reč.

Majka (36) koja je umrla od raka dojke, ostavila je snažnu poruku koja je dirnula sve!

Foto: Profimedia Foto: Profimedia

LEČENJE

Lečenje karcinoma grlića materice zavisi od vrste, veličine i oblika tumora, stadijuma bolesti, uzrastu i opštem zdravstvenom stanju pacijentkinje.

Ako je bolest otkrivena u ranom stadijumu, dovoljno je konizacijom ukloniti obolelo tkivo, bez uklanjanja uterusa, naročito kod žena koje imaju nameru da rađaju decu.

Kod slučajeva kada je bolest u uznapredovalom stadijumu neophodno je uklanjanje uterusa (histerektomija), a zavisno o slučaju i proširenosti na okolna tkiva moguće je ukloniti i kakmole, interne limfne čvorove i okolno tkivo. Tek u najtežim slučajevima neophodno je ukloniti i ostale organe karlice i bešiku.

Zračenje i hemoterapija se koriste kada je tumor proširen i van karlice ili kada se tumori uporno vraćaju.

(Telegraf.rs / Moje Zdravlje)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Analitičar

    1. april 2016 | 21:21

    Alimuško je u pitanju,šta onda,zakljičak,vi ste gospodine u drugom stanju tim pre što osećate imučninu

  • Dziberl

    1. april 2016 | 09:48

    Pa simptomi su kao i trudnoci, smesno....

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA