Zašto neveste nose VEO preko lica?

Kad su venčanice u pitanju, iz godine u godinu se menjaju trendovi. Isto je tako i sa odelima za mladoženju, garderobom za svatove, ukrašavanjem restorana, izborom muzike na svadbi... Ali, jedna stvar odoleva zubu vremena već milenijumima – šlep i veo koji prekriva lice

  • 0

Kroz istoriju, venčanice su svako malo menjale, pa su tako u Starom Rimu mlade bile od glave do pete odevene u crveno, jer ova boja simbolizuje vatru – element koji će mladence da sačuva od zlih duhova. Ali ipak, čak i u to drevno doba, nevesti je lice bilo prekriveno velom.

SVADBENI OBIČAJI: Zašto mlada baca bidermajer, a mladoženja je prenosi preko praga?

Zašto deveruše na venčanju nose iste haljine?

U Srednjem veku bilo je nezamislivo da mlada pokaže lice pre nego što sveštenik završi ceremoniju i proglasi dvoje ljudi mužem i ženom.

I dalje je veo bio tu da sačuva mladalačku lepotu od pogleda urokljivih očiju, ali postojao je još jedan razlog za njegovo nošenje.

Foto-ilustracija: Foter/mikecogh Foto-ilustracija: Foter/mikecogh

Naime, u to vreme većina brakova je bila ugovorena, a neretko mladoženja uopšte nije imao priliku da vidi svoju buduću suprugu sve dok ne bi stali pred oltar. Veo je bio tu da bi, za slučaj da mu se mlada ne svidi, sprečio đuvegiju da zbriše pre “sudbonosnog da”.

Takođe, mladin dugački šlep je imao sličnu svrhu. S obzirom da sa tolikom tkaninom iza leđa praktično nemoguće potrčati, a da se nevesta ne saplete, ni one nisu imale šansu da pobegnu ako im se ne svidi muž, prenosi Huffington Post.


Foto-ilustracija: Foter/ kudumomo Foto-ilustracija: Foter/ kudumomo

U judeizmu se nešto drugačije gledalo na čitavu stvar, pa je veo tumačen kao znak toga da momak ne uzima devojku zbog njene lepote, već zbog njene duše.

S druge strane, “skidanje vela” predstavlja i simbolički čin da je ženska osoba promenila svog vlasnika. Umesto ocu, ona sada pripada svom suprugu. Danas to zvuči vrlo seksistički, ali to je tada bilo tako.

Foto-ilustracija: Foter/ sergey vyaltsev Foto-ilustracija: Foter/ sergey vyaltsev

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA