Zašto su penis i bradavice tamniji od ostatka tela?

Koža je na celom telu slične boje, osim na nekim delovima, kao što su bradavice, usne, vulva ili penis. Evo zašto je to tako

  • 2

Sigurno ste se nekad zapitali zašto su neki delovi vašeg tela, poput penisa i bradavica na grudima, drugačije boje u odnosu na ostatak kože. 

OVIH ŠEST DELOVA TELA NAM VIŠE NISU POTREBNI: Znate li koji su?

Do skora se nije znalo da li to ima neku funkciju i svrhu, ali sada znamo da to nema baš nikakvu svrhu. Evo o čemu se radi.

Bradavice i penis su tamnije boje zbog uticaja hormona, posebno u pubertetu. Zato su ovi delovi tela mnogo svetliji pre puberteta, piše IFLS.

- Hormoni regulišu rad melanocita (ćelija koje proizvode pigment melanin), pa je logično da hormoni uzrokuju to da boja na tom delu tela bude tamnija - kaže dr Kameron Rokšar, dermatolog iz Njujorka.

Foto: flickr/Nicolas Calderon Foto: flickr/Nicolas Calderon

S obzirom da su u pitanju primarne i sekundarne polne karakteristike, bez kojih ne bi bilo ni seksa, pa samim tim ni beba, tek kada odrastemo, one postaju bitne, jer imaju ulogu da suprotnom polu skrenu pažnju na to da smo spremni za"parenje.

- Bradavice su svetle do puberteta, tek onda postaju tamnije pod uticajem hormona - kaže dr Lindzi Borden.


Iz istog ovog razloga mnoga deca kad su mala imaju svetlu kosu, a kad porastu, pod uticajem hormona, kosa im potamni. Isto se dešava i sa bojom očiju.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA