Prva ljubav utiče na sve naše buduće odnose

Svi znamo za onu izreku - prva ljubav zaborava nema, ali nismo ni svesni koliko je to stvarno značajno za nas

  • 2

Prva ljubav ne samo da zaborava nema, nego je ključna za formiranje svih naših budućih veza. Evo zašto je to tako.

Nije prva ljubav značajna samo zato što nam se događa u osetljivom periodu sazrevanja, već i zbog toga što utiče na formiranje naše ličnosti i umnogome određuje sve naše buduće ljubavi.

Postoji takozvano emocionalno pamćenje, odnosno ljudski um jako dobro pamti događaje, mirise, slike, gestove i bilo što drugo kad se nalazimo u jako izraženom emocionalnom stanju. Tako nas mnoge draži iz naše okoline mogu podsetiti na našu prvu ljubav, jer smo u tom periodu svog života bili vrlo emocionalni.

Upravo iz tih razloga mogu nam se svideti neke osobine sadašnjeg ili budućeg partnera. Na primer, uz našu prvu ljubav razvili smo prijatne emocije na određeni gest, miris i slično, i novi partner nas privlači jer se ponaša ili miriše na isti način.

Foto-ilustracija: Profimedia Foto-ilustracija: Profimedia

Dakle, tražimo i prepoznajemo u novim partnerima neke osobine koje je imala naša prva ljubav, jer smo ih vezali za prijatne emocije. Naravno da je ljubav ipak nešto više od hemijskih procesa u našim mozgovima, ali u razvoju emotivnih preferenci, a i u samoj privlačnosti, ima puno hemije i bioloških procesa u doslovnom smislu.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA