Anti-bebi pilule mogu da vam poremete mozak

Koliko god da su praktične u sprečavanju neželjene trudnoće, pilule za kontracepciju imaju i svoju mračnu stranu

  • 1

Ako ste “na piluli”, možda ste primetili da vam se dešavaju nagle promene raspoloženja, da ste ponekad bez razloga tmurno raspoloženi ili čak i besni. Nažalost, sada je dokazano da je to zaista jeste jedno od neželjenih dejstava pilula za kontracepciju.

One su rekle NE anti-bebi piluli! Nakon HORORA koje su proživele, dobro ćete razmisliti da li da ih pijete

ŽENE, RADUJTE SE: Stižu anti-bebi pilule za muškarce!

Nova studija, objavljena u žurnalu “Neuro Image” tvrdi da hormonska terapija i kontraceptivne pilule i te kako mogu da se igraju s našim umom i da prouzrokuju niz psiholoških problema i simptoma.

Istraživači su ispitali grupu od 28 žena koje nisu pile pilule i isti broj žena koje su uzimale kontraceptivne pilule u periodu od tri meseca. Svim ispitanicama, mozak je skeniran pre početka ispitivanja, a potom i na kraju.

Foto-montaža: pixabay.com, Telegraf, Profimedia Foto-montaža: pixabay.com, Telegraf, Profimedia

Rezultati su pokazali da je kod žena koje su redovno pile anti-bebi pilule primećeno manje sive materije u mozgu povezane sa emocijama i pamćenjem.

Autori studije rekli su kako nije primećena nikakva posebna razlika u kognitivnim performansima, ali da su kontraceptivne pilule u velikoj meri uticale na njihovo raspoloženje, čineći ih depresivnim ili sklonim promenama raspoloženja.


Pojedine su žene osetljive na sintetičke hormone, pa se usled korišćenja kontraceptivnih pilula mogu javiti brojni simptomi i poteškoće psihološke prirode: manjak koncentracije, zaboravnost, promene raspoloženja, iritabilnost, nervoza, anksioznost, depresija, suicidalne misli, paranoja, ispadi besa, nemogućnost da se kontrolišu vlastite emocije...

Foto-ilustracija: Profimedia Foto-ilustracija: Profimedia

Međutim, budući da gustina sive materije utiče na sposobnost mozga da obavlja svoje svakodnevne funkcije, više sive materije u ovom delu mozga znači bolju funkcionalnost. Ovo otkriće može da da odgovor na pitanje zašto se neke žene na terapiji kontracepcijskim pilulama osećaju kao da nisu “sasvim svoje”.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Dragana

    6. maj 2016 | 21:45

    Poznajem zenu koja je godinama koristila anti-bebi pilule...toliko se ugojila I postala isfrustirana zena kojoj smeta sve I svasta...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA