≫ 

PLANIRATE VENČANJE: A šta je sa kreditima, decom, roditeljima i TV-om?

O nekim stvarima treba da razgovarate unapred kako biste znali šta da očekujete jedno od drugog, kako ćete da živite i kako da se ponašate kasnije u braku

  • 1

Iako vam se čini da većinu stvari znate o svom partneru, vama i vašoj vezi, o nekim stvarima treba da razgovarate unapred kako biste znali šta da očekujete jedno od drugog, kako ćete da živite i kako da se ponašate kasnije u braku.

Dug

Ko ima koliki kredit na auto, stan ili gotovinski za nešto drugo? Kako ćete da ga otplaćujete? Zajedno, odvojeno ili postoji treća opcija?

Deca

Želite li da ih imate? Koliko? Kada? Ovo je jako bitan razgovor. Život je dug, a vremena za širenje porodice uz današnje sve kasnije stupanje u brak, sve kraće. Raspravite kada biste želeli da počnete da radite na bebi i zašto. Ako jedan partner ne želi decu, morate biti sigurni da to zaista želite jer jednog dana ćete ostariti i ostati sami.

Gde ćete živeti?

Evo koliko muškaraca devojka treba da PROBA, da bi kasnije u braku bila srećna

Kod njega, kod nje, kod roditelja ili zajedno kupujete/iznajmljujete svoje ljubavno gnezdo? Važno je gde ćete da pustite korenje jer ćete u tom domu stvarati uspomene i vaša deca će tu da odrastaju. Bitno je da li imate li u okolini vrtić, školu, bolnicu, parkove, prodavnice…

Vera

Foto-ilustracija: Profimedia Foto-ilustracija: Profimedia

Ako ste religiozni, razgovarajte koliko vam je važno da s partnerom delite svoje iskustvo vere. Koje praznike želite da slavite i na koji način? Ako ste različitih veroispovijesti, je li moguće da slavite sve praznike koje oboje želite? Kod koga, kako? Tokom kojih praznika treba da odete kod roditelja? U ovom razgovoru jako je važno pokazati poštovanje prema veri partnera i dopustiti mu da se izražava u njoj.

Dom iz snova

Šta želite – stan ili kuću s dvorištem? Jednog dana ili sad? Kuću na plaži, na brdu, na osami ili u centru grada? Važno je razgovarati o tome gde se vidite i kako zamišljate svoj idealni dom. To otkriva puno o vašoj ličnosti – kakav život vodite, u čemu uživate i šta za vas znači odmor. Bitno je složiti se oko ovoga.


Bankovni računi

Hoćete li i dalje imati svako svoj račun i još jedan zajednički ili nešto treće? Kako ćete plaćati račune, hranu i potrepštine za domaćinstvo? Hoćete li odvajati sa svojih računa u kasicu ili će neko od vas to plaćati? Šta ako neko od vas ostane bez posla? Imate li rezervni plan?

OD LEGALNE PROSTITUCIJE DO LJUBAVNE INSTITUCIJE: Istorija braka u 4 minuta (VIDEO)

Poslovi u kući

Oko ovog se najviše lome koplja – ko je koliko posla uradio. Dogovorite se ko će šta raditi ili barem okvirno se držite tog plana. Ko kuva, pegla, usisava, pere kupatilo, iznosi smeće… Ali bitno je da podelite posao jer ni jedno od vas nije rob onom drugom.

Seks

Veliko S bitno je u svakom odnosu. Razgovarajte koliko vam je to bitno, šta očekujete, šta ako budete imali loših perioda, kako želite da začinite seksualni život…

Dušek

Foto-ilustracija: Profimedia, Printskrin: Youtube/Elgin Ozlen Foto-ilustracija: Profimedia, Printskrin: Youtube/Elgin Ozlen

Da, dušek! Vrlo bitna stavka u vašem životu jer ćete na njoj boraviti svaku noć. Dobra je stvar što danas možete da naručiti dušeke po meri pa svako može da ima svoju stranu koja mu odgovara.

Viđanje s članovima porodice

Gde ćete da slavite Božić, Uskrs, rođendane? Koliko često treba da viđate roditelje? Kakav život očekujete jednom kada i vi postanete roditelji? Koliko ćete sami vremena da provodite s decom, a koliko ćete odvojiti vremena za sebe? Kako želite da provodite leta?

Godišnji odmori

Gde želite da idete dok ste sami, a kako želite da provodite odmore kada dobijete decu? Koliko ste vezani za posao, morate li da nosite sa sobom laptop ili možete da se odmarate u miru?

Prezime

OVO SIGURNO NISTE ZNALI: U kojoj zemlji vam je potrebno uverenje o mentalnom zdravlju da biste stupili u brak?

Hoće li partnerka uzeti muževljevo prezime, dodati ga uz svoje ili samo zadržati svoje? Hoće li muž uzeti njeno prezime?

Karijera

Koliko vam je važna vaša karijera? Šta želite da ostvarite u životu? Želite li usput još i da se školujete? Ako želite odmah decu, hoćete li zapostaviti na neko vreme karijeru i posle joj se vratiti? Važno je da se dogovorite o ovoj temi jer je reč o ličnom ostvarenju koje partneri međusobno treba da podržavaju.

TV u sobi

Foto: Profimedia, Flickr/flash.pro Foto: Profimedia, Flickr/flash.pro

Da ili ne? Velika je razlika.

Krizne situacije

Kako komunicirate tada, kako se ponašate, koji su vaši odbrambeni mehanizmi u teškim trenucima? Razgovarajte o tome kako biste znali da pristupite jedno drugom u tim situacijama.

(Telegraf.rs / Izvor: mojportal.ba)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Drekavac

    28. jun 2016 | 00:11

    Ko da je prijem u neku sektu a ne brak. Mnogo pametovanja, nece doneti nista osim gubitka vremena. Volite i postujte se. Ako ne ide, razidjite se, po mogucnosti bez drame. Sve najbolje.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA