Muška voda - ženska radost

Nakon dve decenije, ponovo će početi flaširanje i izvoz vode iz Kladnja, poznatije kao "eliksir zdravlja"

  • 2

Preduzeće Muška voda iz Kladnja dobilo je koncesiju nad izvorištem istoimene vode za narednih 30 godina i najavilo povratak "seksi vasera" na tržište Bosne i Hercegovine i regiona.

Na teritoriji bivše Jugoslavije kladanjska Muška voda, poznata kao "seksi vaser", bila je nadaleko poznata, a flaširana se izvozila i u Ameriku.

Međutim, proizvodnja je prekinuta početkom rata, a preduzeće Muška Voda d.o.o. Kladanj, koje je formirano pre 11 godina, dobilo je koncesiju nad izvorištem za narednih 30 godina.

Meštani Kladnja tvrde da je reč o bosanskoj vijagri i da je putopisac Evlija Čelebija još u 17. veku pisao o Muškoj vodi koju je zvao izvorom mladosti.

Čelebija je naveo kako su age i begovi u buradima prevozili vodu, a da je Austro-ugarska uvrstila Mušku vodu na mapu lekovitih voda.

Nove analize utvrdile su da Muška voda deluje na smanjenje krvnog pritiska i šećera u krvi, poboljšava cirkulaciju i jača vitalnost, dok neki smatraju da je najvažnije to što obezbeđuje potentnost pa se kaže da je Muška voda ženska radost.

Meštani Brateljevića, sela u kojem je izvorište, decu su, kažu, dobijali kadgod su poželeli i ističu da je pre nekoliko godina otac postao i jedan sedamdesetdvogodišnjak.

Eliksir zdravlja flaširan je u periodu od 1968. do 1992. godine. Dve decenije je Muška voda bila zaborav, a istoimeni hotelski kompleks, sa oko 150 ležajeva, zjapio je prazan.


Za Hotel Muška voda bili su zainteresovani Švajcarci, Austrijanci, a prema poslednjim pričama zagrejali su se i Slovenci. Meštani Brateljevića tvrde da kogod da ga kupi neće propasti, jer će se Muška voda uvek tražiti i prodavati, prenose mediji u Sarajevu.

(FoNet)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • telegrafrs

    19. januar 2012 | 14:52

    Muška voda – ženska radost http://t.co/uWJIKqXE

  • d_j_beba

    20. januar 2012 | 22:19

    Da se Bred Pitu pokloni bar sto kartona!!! - Muška voda – ženska radost - http://t.co/Lnq3Tanz

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA