UVEK ISTINA, I SAMO ISTINA: Laganje ugrožava zdravlje

Iskrenost poboljšava opšte zdravstveno stanje ili barem to tvrde naučnici koji su do takvih zaključaka došli na osnovu rezultata najnovijeg istraživanja

  • 1

Tokom 10 nedelja 110 ispitanika uzrasta od 18 do 71 godina prolazilo je detektor laži, a ispunjavali su i upitnike kojima je ispitivano njihovo zdravlje, ali i odnosi koje imaju sa sebi bliskim ljudima. Naučnici su ovim istraživanjem želeli da otkriju kako laži - kako manje, tako i one veće - utiču na čovekovo zdravlje.

Njihova otkrića prilično su zanimljiva i trebalo bi da posluže kao smernice svima onima koji često posežu za lažima.

- Uočili smo da se ispitanicima zdravlje pogoršava paralelno s time kako se broj laži u njihovom životu povećava. Kada se pak broj laži smanji, zdravlje odmah postaje bolje – pojasnila je vođa istraživačkog tima Anita Keli, inače profesorka psihologije na Univerzitetu Notre Dame u Indijani.

Iako su ova saznanja mnoge iznenadila, za profesorku Lindu Stroh sa Univerziteta Lojola u Čikagu ona su vrlo logična.

- Kada čovek ne izbegava istinu, jednostavno ima manje stresa u životu. Dobro je poznato da su laži veliki izvor stresa. Ako želite da ga izbegnete i budete zdravi, budite iskreni – poručuje ona.

(MojeZdravlje.ba)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • lazov

    7. avgust 2012 | 17:12

    Onda bi ja do sad trebao da budem mrtav,KOLKO LAZEM XD :D

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA